Акциите на PetroChina падат, капитализацията се понижава под 1 трлн. долара

473
Акциите на PetroChina падат, капитализацията се понижава под 1 трлн. долара

PetroChina стана първата компания с пазарна капитализация, достигнала 1 трлн. долара, като 4-те млрд. търгувани акции почти утроиха стойността си в понеделник след първичното публично предлагане. IPO-то набра 66.8 млрд. юана, или 8.94 млрд. долара, рекорд за борсата на страната.

Яростните покупки обаче бяха краткосрочни и се ограничиха само да Шанхай.

На Уол Стрийт вчера акциите на PetroChina листвани в Ню Йорк паднаха с 32.96%, или 13 на сто, и затвориха на ниво от 222.10 долара. В Хонг Конг, където компанията също се търгува, цената е 17.50 местни долара, или с 11% под нивото на затваряне от петък.

Базирана на тези стойности, както и цената от днес в Шанхай, компанията се оценява от пазара на около 930 млрд. долара.

Това все още е доста пред втория в подреждането Exxon Mobil Corp. с 488 млрд. долара.

Според анализатори обаче, дори по-ниската цена сега не представлява реалната цена на PetroChina.

Акциите в Шанхай, които представляват само 2.18% от общия брой, са предназначени само за местни инвеститори и извън досега на чужденци. В същото време китайците имат ограничен достъп до чуждестранните пазари.

Мажоритарят в PetroChina - държавната China National Petroleum Corp., притежава около 86% от капитала, които не са обект на търговия.

В понеделник Bear Stearns понижи рейтинга на книжата, отбелязвайки, че се търгуват с 51% премия над оценката на банката за края на 2008.

Според анализатори PetroChina се търгува със 72% премия спрямо Exxon Mobil, базирано на Р/Е оценка за 2008 г.

Exxon отчете печалба от 9.41 млрд. долара за третото тримесечие, докато китайската компания е с 10.8 млрд. долара за цялото първо полугодие. Петролните и газови запаси на Exxon са в размер на 22.7 млрд. барела в края на 2006, спрямо 20.5 на PetroChina.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg