Акциите на UniCredit поскъпнаха с 67% за 10 дни

1311
Акциите на UniCredit поскъпнаха с 67% за 10 дни

Инвеститорите, закупили акции и права от UniCredit SpA по време на увеличението на капитала на банката със 7.5 млрд. евро, са регистрирали най-голяма възвръщаемост сред 50-те най-големи европейски компании.

Акциите на базираната в Милано банка са били най-добре представящите се в индекса Euro Stoxx 50 Index от 10 януари насам с ръст от 67%.

Правата на банката, които се търгуваха, удвоиха стойността си в 10-дневния си период на търговия между 10 и 20 януари.

За сравнение средното повишение на 1 160-те европейски акции с пазарна капитализация над 500 млн. евро е възлязло едва на 5.5%.

Инвеститорите, закупили правата в първия им ден на търговия на 9 януари, са отчели доход от 75%, ако са ги конвертирали в акции към вчерашна дата.

Банката ще даде предварителни данни за набирането на капитала днес след затварянето на борсата в Милано.

„Това бе изключителна възможност за инвеститорите“, коментира Матиас Франкхаузер, портфолио-мениджър в Clariden Leu в Цюрих, дружество управляващо активи на стойност около 100 млрд. долара.

Когато от банката обявиха, че ще увеличават капитала на 4 януари, премията спрямо тогавашната цена на акциите бе в размер на 43%. Това доведе до срив на акциите на компанията.

Тогава италианските облигации се търгуваха при рекордна изисквана от инвеститорите доходност. Към вчерашна дата обаче, поскъпването на италианските 10-годишни дългови ценни книжа доприне за понижение на доходността по тях до най-ниското им ниво от седем седмици, което оказва благоприятно въздействие върху акциите на банката.

Поскъпването на акциите на UniCredit бе предопределено от поне седем повишения на инвестиционната й оценка по време на периода на търгуването с права.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg