Акциите на Уолстрийт с най-голям дневен ръст от Голямата депресия насам

633
Акциите на Уолстрийт с най-голям дневен ръст от Голямата депресия насам

Уолстрийт се завърна с гръм и трясък вчера, регистрирайки най-голямото еднодневно покачване в цените на акциите от Голямата депресия насам. Индексът Dow Jones скочи с 936 пункта, донасяйки облекчение след осемте поредни дни на спад.

И докато никой не казваше, че най-лошото за финансовата система е отминало, купувачите с удоволствие се завърнаха на пазара, като някои от тях смятаха, че цените на акциите са паднали до изключително изгодни нива.

Покачването дойде, след като ръководители на банки бяха призовани от администрацията на Буш във Вашингтон, за да съставят план за получаване на заеми. Срещата дойде след информациите, че европейските правителства ще инвестират 2 трлн. долара, за да защитят собствените си банки.

Индексът Dow Jones нарасна с повече от 11%, което беше най-голямото му еднодневно процентно покачване от 1933 г. В пунктово измерение вчера той счупи предишния еднодневен рекорд от 499 пункта, поставен по време на технологичния бум през 2000 г.

Вчера акциите отвориха рязко нагоре и продължиха в същия дух до края на сесията. Индексът на сините чипове достигна ръст от 400 пункта в началото на търговията, а до обяд вече се беше върнал над нивото от 9 000 пункта, под което се срина миналата седмица.

Това покачване не можеше да дойде в по-подходящ момент. Предходната седмица изтри около 2.4 трлн. долара от богатството на акционерите. Осемдневната губеща серия понижи Dow Jones с 2 400 пункта, или 22%, почти равнявайки се на срива от 1987 г. и сама по-себе достатъчна, за да установи мечи пазар.

Технологичният Nasdaq нарасна със 195 пункта, или почти 12%, което беше второто му най-голямо еднодневено покачване в процентно измерение. Индексът S&P 500 нарасна със 104 пункта, което беше най-големият му скок в пунктово изражение. В процентно съотношение индексът скочи с 11.5%, което пък беше най-голямото му нарастване от 1933 г.

Около 3 030 от търгуваните на Нюйоркската фондова борса акции вчера записаха повишения, докато броят не губещите беше само около 160 – обрат, в сравнение с миналата седмица, когато губещите акции бяха мнозинство над печелившите. Консолидираният изтъргуван обем достигна 7.11 млрд. акции.

Dow Jones затвори на ниво от 9 387.61 пункта, което все още е далече от върховото му постижение от 14 165 пункта, записано преди повече от година. Историята сочи, че на Уолстрийт й предстои дълго изкачване обратно до върха на планината.

След Черния Понеделник през октомври 1987 г. на Dow Jones му е било необходимо време до август 1989 г., за да бъде постигнато рекордно ниво на затваряне, или почти две години, в сравнение с предходния си рекорд.

Късно вчера представители на правителството и ръководители от финансовата индустрия обявиха, че администрацията на Буш ще използва 250 млрд. долара от 700-те млрд. долара, заложени в спасителния план, за да закупи дялове в щатски банки. Първоначално правителството ще закупи акции на девет големи банки, но се очаква програмата да обхване и много други.

Сред банките, които първоначално ще бъдат включени в програмата, са всички най-големи, включително Citigroup Inc., Wells Fargo & Co., JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp. и Morgan Stanley.

Вчера в САЩ празнуваха Денят на Колумб и щатските пазари за облигации и банките бяха затворени, което затруднява преценката на реакцията на кредитните пазари на мерките, взети от правителствата по света.

Ръководителите на петте най-големи щатски банки - Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, JPMorgan Chase и Bank of America, вчера се срещнаха с представители на Министерството на финансите и Федералния резерв. Дискусиите бяха насочени към финализирането на детайлите около спасителния план, приет от Конгреса на 3 октомври.

Европейските основни индекси вчера също записаха съществени повишения. Британският FTSE 100 нарасна с 8.26%, а немският DAX 30 и френският CAC 40 скочиха с 11.4% и 11.18%, респективно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg