Акциите на Wall Street се покачиха слабо във вторник

506
Акциите на Wall Street се покачиха слабо във вторник

Цената на суровия петрол се покачи до рекордните близо 123 долара за барел на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) във вторник, след като трейдърите, които почти удвоиха цената му през последната година, реагираха на отслабващия щатски долар, на заплахите за стабилността на доставките и на прогнозата на Goldman Sachs & Co, че цената на петрола може да достигне 200 долара за барел.

Шокът от прогнозата на Goldman Sachs намаля и инвеститорите не обърнаха особено внимание на по-големите от очакваните загуби за тримесечието на швейцарската банка UBS, на компанията за ипотечни кредити Fannie Mae и на строителната D.R. Horton Inc.

През последните седмици по-добрите от очакваните резултати на компании извън секторите на финансовите услуги и недвижимото имущество помогнаха на фондовия пазар да тръгне нагоре и да достигне нива, невиждани от началото на януари. Икономическите данни също бяха по-добри от прогнозираните, особено данните за трудовия пазар от петък и данните за сектора на услугите, изнесени в понеделник. В същото време на кредитните пазари се забелязва нарастващ апетит към риск, който инвеститорите избягваха месеци наред.

Индексът Dow Jones нарасна с 0.40% до 13.020.83 пункта вчера.

По-широките индекси също тръгнаха нагоре. Standard & Poor's 500 се покачи с 0.77% до 1.418.26 пункта, докато технологичният Nasdaq добави 0.78%, до 2.483.31 пункта.

Цените на облигациите в края на деня загубиха част от печалбите си преди това. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации намаля от 3.87% в понеделник до 3.92% късно вчера.

Цената на петрола се вдигна с 1.87 долара до 121.84 долара за барел. Златото покачи стойността си, докато доларът загуби част от стойността си спрямо повечето значими световни валути.

Големите загуби за тримесечието на три големи компании от секторите на финансовите услуги и недвижимото имущество доведоха до известни разпродажби на акции във вторник. Fannie Mae обяви по-голяма от очакваната загуба в размер на 2.2 млрд. долара за първото тримесечие и обяви, че планира да намали дивидента и да набере 6 млрд. долара допълнителен капитал. Компанията също така обяви, че делът й от пазара на ценните книжа, свързани с ипотеки на еднофамилни къщи, се е увеличил до около 50%. Акциите на компанията добавиха 8.9% към цената си вчера до 30.81 долара за брой.

Строителната компания D.R. Horton отчете загуба за първото тримесечие в размер на 1.3 млрд. долара и намали наполовина дивидента си до 7.5 цента на акции. Цената на акциите на компанията се увеличи вчера с 5.1% до 16.85 за брой.

UBS отчете почти 11 млрд. долара загуба за първите три месеца на годината и обяви, че ще намали броя на служителите си с около 7%. Цената на книжата на банката падна с 54 цента до 33.77 долара за акция.

Индексът Russell 2000 за малки компании добави 0.75% до 729.79 пункта.

Печелившите акции на Нюйоркската фондова борса надхвърлиха губещите в съотношение 8 към 7 във вторник, а обемът достигна 3.77 млрд. акции, в сравнение с 3.30 млрд. ден по-рано.

Японските пазари бяха затворени във вторник заради празници. Британският FTSE остана непроменен вчера, а германският DAX и френският CAC-40 паднаха с 0.50 и 0.44%, респективно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg