Акционерното събрание на Лондонската фондова борса отхвърли офертата на Nasdaq

623
Акционерното събрание на Лондонската фондова борса отхвърли офертата на Nasdaq

На проведеното в събота (10.02.07г.) общо събрание на акционерите на Лондонската фондова борса, бе отхвърлено враждебното предложение за закупуване от страна на щатската борса за електронна търговия Nasdaq Stock Market Inc., което бе в размер на $5.3 млрд.

Това поставя щатската борса пред дилемата дали да предложи нова по-висока оферта за закупуване на базираната в Лондон фондова борса, или да се оттегли, като за такова действие се оказва все повече натиск от страна на акционерите на борсата.

Отхвърлянето на офертата води до появата на спекулации, че оферта към Лондонската фондова борса може да бъде отправена от друга щатска борса - NYSE, която успешно приключи придобиването на паневропейската борса Euronext NV.

Междувременно от ръководството на британската борса обявиха, че от там вече водят преговори за стратегическо сътрудничество с Токийската фондова борса.

Към момента значително нарастване на конкуренцията на щатския пазар се наблюдава между NYSE и Nasdaq, след като от NYSE представиха нова собствена платформа за електронна търговия.

На този етап от ръководството на щатската борса за електронна търговия отказват да издадат следващия си ход, като те нееднократно повториха, че офертата им справедливо оценява Лондонската фондова борса. Всяка по-висока оферта би била необосновано висока.

Според пазарни наблюдатели пред Nasdaq съществуват и други предложения за поглъщания в Европа, които се простират от немската Deutsche Boerse AG до скандинавското обединение OMX.

От Nasdaq водят преговори за разширяване на дейността си и към Азия, в стремежа си да се противопоставят на бурната експанзия на NYSE, като водят преговори за закупуване на пакет и в индийската борса - Bombay Stock Exchange.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...