Alcoa стартира отчетния сезон в САЩ с лоши резултати

442
Alcoa стартира отчетния сезон в САЩ с лоши резултати

Щатският отчетен сезон за пореден път бе открит с резултатите на алуминиевия гигант Alcoa Inc., компонент на индекса на сините чипове Dow Jones.

Резултатите обаче не са много обнадеждаващи за тримесечните резултати, като те са се понижили с над 50% - в резултат на растящите разходи и поевтиняването на долара.

За първото тримесечие третият най-голям световен производител на алуминий регистрира печалба в размер на 303 млн. долара или 37 цента на акция, на фона на реализираната печалба от 662 млн. долара или 75 цента на акция.

Продажбите на компанията са отбелязали понижение от близо 7% до ниво от 7.38 млрд. долара от 7.91 млрд. долара година по-рано.

Без да се отчитат еднократните разходи, печалбата на компанията би възлязла на 44 цента на акция или понижение в размер на 79 цента година по-рано. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за печалба от 48 цента на акция.

Слабостта на щатската валута е допринесла за намаляването на финансовия резултат на компанията с 68 млн. долара или 8 цента на акция на тримесечна база.

По време на редовната борсова сесия акциите на компанията приключиха с понижение от 1.56 долара, или 4%, до ниво от 37.44 долара за брой, като впоследствие, при извънборсовата си търговия, загубиха нови 21 цента от стойността си.

Влошаването на резултатите на компанията става реалност въпреки поскъпването в цената на алуминия за тримесечието от 24.5%. Значително повишение обаче са регистрирали и разходите на дружеството, на фона на значителното поскъпване на суровините в световен мащаб, както и на енергийните разходи.

Въпреки негативните резултати обаче от ръководството на Alcoa остават положително настроени за бъдещото развитие на компанията, като, според тях, фундаментът пред сектора остава положителен.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg