Amaranth съди JPMorgan за колапса на хедж фонда

515
Amaranth съди JPMorgan за колапса на хедж фонда

Amaranth Advisors даде под съд JPMorgan Chase, обвинявайки банката, че е подкопала опитите да се избегне колапса на фонда след поредица от лоши сделки с природен газ миналата година.

Обвиненията включват това, че JPMorgan е използвала позицията си като клиъринг брокер на Amaranth да спре хедж фонда от прехвърлянето на оставащия риск в портфолиото от деривати на природен газ на Goldman Sachs и по-късно е направила неверни изявления за да провали сделка с itadel Investment Group.

Amaranth се сгромоляса през септември 2006 г. с повече от 6 млрд. долара загуби, най-големият провал в индустрията на хедж фондовете.

Самият фонд е изправен пред иск от инвеститорите, както и изпълнителни действия от страна на Федералната комисия по енергийно регулиране, както и съдебно дело от Комисията по търговия съа стокови фючърси.

Amaranth търси поне 1 млрд. долара в нанесени щети от JPMorgan.

Фондът заявява, че JPMorgan е отказала да изпълни сделка на 18 септември 2006 г., която би прехвърлила позиции от деривати на природен газ на Goldman Sachs в замяна на концесионно плащане от 1.85 млрд. долара от фонда. Обвинителите настояват, че JPMorgan е искала да вземе контрол на портфейла с надеждата да реализира значителни печалби.

JPMorgan определи съдебния процес като "неоснователен".

Amaranth твърди, че е понесъл стотици милиони долари допълнителни пазарни загуби на 18 септември, в резултат на отказ на банката да изпълни транзакции.

От фонда твърдят, че Citadel се е съгласил да сключи подобна на сделката с Goldman Sachs за 1.85 млрд. долара, което би поело две трети от загубите на 18 септември 2006 г.

Обвинението твърди, че Стийв Блек и Вил Уинтърс, подизпълнителни директори на JPMorgan, са казали на Кенет Грифин, основател на Citadel, че "Amaranth не е платежоспособен колкото твърди" по време на телефонен разговор същият този ден, с цел да възпрат сделката.

JPMorgan в крайна сметка сключи сделка с Amaranth и последващо споразумение с филиал на Citadel, прибирайки 725 млн. долара, според иска.

В писмо от фонда твърдят, че 2.5 млрд. долара от загубите са резултат на концесионни плащания към JPMorgan във връзка на поемането на енергийния деривативен портфейл на Amaranth.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg