Американската икономика отбелязва ръст от едва 0.6%

539
Американската икономика отбелязва ръст от едва 0.6%

Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с едва 0.6% за периода октомври – декември 2007 г. спрямо същия период на изминалата година, съобщава АП, като цитира данни, изнесени от американското министерство на икономиката. Според анализаторите темпът на ръст на икономиката на страната е дори по-слаб през настоящата година.

Американското министерство на труда изнесе данни, според които молбите за помощи за безработни са спаднали с 9 000 до 366 000 миналата седмица, но според икономисти, това не е причина за успокоение. Те очакват безработицата в страната да се увеличи през тази година - предвид проблемите на икономиката.

За последното тримесечие на 2007 г. инвестициите в жилищно строителство са спаднали с 25.2%, което е най-голямото понижение от 26 години до сега.

За да намали размера на кризата, ФЕД предприе редица мерки – за последните два месеца намали значително размера на основната лихва. След краха, който претърпя петата по големина инвестиционна фирма в страната Bear Stearns, ФЕД реши да позволи временно на големи фирми, занимаващи се с ценни книжа, да кандидатстват за заеми директно при ФЕД – привилегия, с която по принцип се ползват само големите търговски банки.

Потреблението на стоки и услуги в страната е отчело ръст от едва 2.3% за четвъртото тримесечие, което бе по-добре от прогнозираното 1.9%, но под ръста за предходното тримесечие – 2.8%.

За последното тримесечие на годината разходите на американските фирми за оборудване и софтуер са нараснали едва с 3.1% спрямо ръст от 6.2% за предишното тримесечие.

Печалбите след данъци на компаниите в САЩ са спаднали с 3.3% за последното тримесечие на миналата година, докато през третото тримесечие не са отчели промяна.

Имаше и добри новини – продажбите на американски стоки и услуги към други държави са се увеличили с 6.5%. Цифрата надвиши прогнозираното 4.8% увеличение, но все още е под 19.1% за предходното тримесечие.

Цените са се покачили с 3.9% за периода спрямо ръст от 1.8% за третото тримесечие. Анализаторите предупреждават, че комбинацията от забавяща се икономика и покачваща се инфлация може да доведе още по-сериозни главоболия за ФЕД.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg