Американските компании продължават да поддържат високи печалби

766
Американските компании продължават да поддържат високи печалби

Анализаторите в САЩ бяха изненадани от продължаващото увеличение на печалбите на американските компании, което и първото тримесечие на тази година се задържа над 10%.

Компаниите в индекса Standard & Poor's 500 отбелязаха среден ръст на печалбите от 13% за трите месеца до 31 март. За последно увеличението е било по-малко от 10% през второто тримесечие на 2002 година.

Тенденцията се поддържа от високите продажби на чуждестранните пазари, слабия долар и високото потребление в страната. Опасенията, че зачестилите случаи на неизпълнения на ипотеки и напрежението в сектора на недвижимите имоти могат да окажат негативно влияние, не се оправдаха.

Увеличение на продажбите имаше в повечето сектори, като най-високо бе то в сферата на телекомуникациите и информационните технологии. Единствено изключение бяха групата на жилищните строители като D.R. Horton Inc. и автомобилните производители като General Motors Corp., чиито приходи не отбелязаха ръст поради заеми на финансовите им отдели.

Неочакваното повишение на приходите доведе до рекордно ниво на индекса Dow Jones от 13 369.2 пункта, регистрирано на 9 май, а индексът S&P 500 затвори същия ден само на 1% от рекордното си равнище за 2000 година.

MasterCard, втората по големина в света мрежа за кредитни карти след Visa International Inc., регистрира печалба от 214.9 млн. долара, което е увеличение със 70%, или печалба от 1.57 долара за акция, надминавайки прогнозираната от Блумбърг печалба от 1.16 долара на акция. Компанията дължи този успех на увеличения брой нови клиенти, използващи първата си кредитна карта.

Печалбата на Hewlett-Packard, най-големият производител на персонални компютри и принтери в света, достигна 25.55 млрд. долара.

Оперативната печалбата на Prudential, втората по големина животозастрахователна компания в САЩ, е 868 млн. долара, или 1.85 долара на акция.

С 14% нараснаха приходите на производителите на лекарства за първото тримесечие, като те дори коригираха прогнозните си резултати за следващия период към още по-големи цифри.

Продажбите на чуждестранни пазари и добрите валутни курсове спомогнаха за високите резултати на компании като McDonald's, най-голямата верига за бързо хранене в света, и 3M Co, която произвежда повече от 50 000 вида продукти - от пликове за писма до пътни знаци. Макдоналдс обяви увеличение на печалбата си с 22%, до 762.4 млн долара, а тази на 3M се увеличи с 52%, до 1.37 млрд. долара.

Щатският долар в момента се търгува за 76 евроцента, докато миналата година бе достигнал 83 евроцента. На 27 април доларът отбеляза рекордно ниско ниво от 73 евроцента.

По-силните чуждестранни валути правят американските продукти по-конкурентни като цена, а печалбата им е по-голяма, когато се обърне обратно в долари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg