Американско момче в списъка на заподозрени терористи

1124
Американско момче в списъка на заподозрени терористи

Родителите на 8-годишния Майкъл Хикс от град Клифтън, щата Ню Джърси, вече седма година не могат да летят спокойно със сина си. Името на детето е вписано от службите за сигурност на САЩ в списък на заподозрени в тероризъм лица, съобщава New York Times, цитирани от РИА Новости.

По думите на майката на Майкъл проблемите с покупката на самолетни билети започнали, когато синът й бил още в ранна детска възраст. Оттогава насетне задържанията и обиските по летищата станали за семейството обикновена процедура. Първият проблем бил на Международното летище Нюарк, когато Майкъл бил на две години.

Отначало фактът, че синът им попаднал в някакъв „списък" изненадало родителите, но с годините ситуацията започнала да ги изнервя.

„Разбирам нуждата от гаранции за безопасността. Но това е нелепо. Повече от очевидно е, че той е на осем години и дори да се държи вкъщи като мъничък терорист, не е способен да извърши терористичен акт в самолет", заяви г-жа Хикс в интервю за вестника.

Става дума за изготвен от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ списък от 13 500 човека, към които са предприети допълнителни мерки по наблюдение. Със списъкът на заподозряните разполагат всички антитерористични служби в страната, като се започне от ФБР и се стигне до управлението по безопасността в транспорта, разпространяващо списък сред авиопревозвачите.

Според представител от управлението по транспортната безопасност в списъка, както и в други правителствени сводки, не фигурират деца.

Случаят на Майкъл може лесно да се обясни. В черния списък е вписан не той, а негов съименник. Но така или иначе, тази подробност не прави живота на момчето и неговите родители по-лесен. Веднага щом узнали, че детето е попаднало в списъка на заподозряни лица, заради когото момчето не може да лети като нормален гражданин, семейството започват да правят всичко необходимо, за да го извадят оттам. Засега опитите им са безрезултатни.

Проблемът на Хикс не е единичен. Вестникът отбелязва, че само за последните три години заявления с молба да бъдат изтрити имената им от черния списък на заподозряни лица са подали почти 82 хил. човека. Днес над 25 хил. от молбите са на стадий разглеждане.

Всъщност, други пътници намират различни начини да избягат от ситуацията. Топ мениджър на канадска звукозаписна компания Марио Лабе, често пътуващ до САЩ по работа, става заподозрян след атентатите от 11 септември 2001 г.

Това да изнесе бизнес срещите си с партньори от Щатите в Европа и Канада не помогнало на Марио Лабе да изтрие петното върху името си. Проблемът се решил от само себе си, когато през лятото на 2008 г. предприемачът сменя името си на Франсоа Марио Лабе.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg