Американците дарили рекордни 300 млрд. долара през изминалата година

496
Американците дарили рекордни 300 млрд. долара през изминалата година

Американците са дарили рекордните близо 300 млрд. долара за благотворителност през изминалата година, посочиха данни, изнесени от Giving USA Foundation. Това е с около 1% повече от дарените предходната година средства.

Без да се включват средствата, дарени за природни бедствия, размерът на даренията се е повишил с 3.2% на годишна база.

Повишението на даренията се обяснява с доброто развитие на щатските фондови пазари, които са повишили благосъстоянието на инвеститорите с 10% средно, с отчитането на нивото на инфлацията в най-голямата световна икономика.

Индивидуални донори са допринесли за основната част на даренията, или 75.6% от общите дарения на щатското население.

Най-голямата част от даренията в размер на 96.82 млрд. долара, или 32.8% от тях са били насочени към религиозни организации, а 40.98 млрд. долара, или 13.9% от даренията са отишли за образование.

Около 65% от домакинствата с доход под 100 000 долара са дарили средства за благотворителност, сочат още публикуваните данни.

Американците са дали два пъти повече средства за благотворителност от следващата държава с най-много дарения - Великобритания.

Като процент от БВП, дадени за благотворителност, стойността на средствата са възлезли на 1.7% от брутния вътрешен продукт, докато във Великобритания те са 0.73%, а във Франция едва 0.14%.

През юни миналата година Уорън Бъфет обяви, че ще даде 30 млрд. долара през следващите 20 години на благотворителната организация на Бил и Мелинда Гейтс. От тази сума 1.9 млрд. долара са били дарени през изминалата година.

Фондацията на Бил Гейтс е насочена към намаляването на глада и борба срещу болестите в развиващите се страни, както и към подобряването на образованието в САЩ. Тя е разполагала със средства в размер на 29.2 млрд. долара към края на 2005 година.

Междувременно компаниите и фондациите към тях са дарили по-малко средства през изминалата година, като сумарно дарените от тях са се понижили с 10.5%, до 12.72 млрд. долара, сочат още данните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg