Американците над 80 г. с повече активи от 50-годишните

869
Американците над 80 г. с повече активи от 50-годишните

© Pixabay.com

60 години? Това е крехка възраст за богат човек. Шестима от 25-ата най-богати американци са над 80-годишна възраст, показва Индексът на милиардерите на Bloomberg.

Карл Айкан и Чарлз Кох, например, са на 81 години. По-рано този месец Шелдън Аделсън навърши 84 години, а Джордж Сорос стана на 87. Уорън Бъфет, четвъртият най-богат човек в света с нетно състояние от 77 млрд. долара, ще отпразнува 87-я си рожден ден следващата седмица.

Нови данни на Федералната данъчна служба на САЩ (IRS) показват точно колко възрастни са топ милионерите и милиардерите в САЩ. Докато хората над 80 години съставляват само 3.7% от населението, IRS счита, че те контролират по-голям дял от богатството в страната, отколкото хората под 50 години.

Заможните хора вероятно винаги са били по-възрастни от общото население. Въпреки примера на Марк Закърбърг, който е петият най-богат човек в света на 33-годишна възраст, обикновено е необходимо повече време за натрупване на богатство. И все пак липсата на равновесие е поразителна.

IRS анализира богатството на най-заможните американци на всеки пет години. В изследването си „Лично богатство“ службата изследва ограничена група от хора, на които потенциално може да бъде наложен данъкът върху богатство от 5.5 млн. долара или повече.

Последното изследване, публикувано този месец, което изчислява личното богатство през 2013 г., установява, че 584 000 американци, или около 0.2% от американското население, има общо състояние от 6.9 трилиона долара. Хора в 80-те и 90-те си години контролират 1.2 трилиона долара от това богатство. Хората под 50 години - около 43% от населението, държат едва 1 трилион долара.

Заможните хора в 80-те им години имат най-високото средно нетно състояние от представителите на всички възрастови групи. Една от причините е, че 80-годишните имат по-малко от половината от дълга като процент от общите им активи от хората под 60 години.

Измерването на богатството на най-заможните хора в света е трудно. Милиардерите рядко участват в допитвания и данъчните закони ги стимулират да представят имуществото си за по-малко, отколкото е в действителност.

IRS основава изчисленията си за богатството върху данъчни декларации. Имуществото на милионерите и милиардерите, които са починали, е екстраполирано към активите на богаташите, които все още са живи.

Най-богатите американци може да са далеч по-богати от изчисленията на IRS. Причината е, че управителите на имуществото и юристите са открили начини, като тръстовете например, да помагат на заможните хора да предават пари на наследниците си без облагане с данъци, преди да умрат.

„Планирането на имуществото стана по-изкусно през годините с нарастващ брой вратички за избягване на данъци, така че стойността на богатството все повече е подценявана спрямо истинското имущество“, казва преподавателят по икономика в Нюйоркския университет Едуард Уолф.

Все пак данните на IRS дават уникален поглед към портфолиото на най-заможните американци. Агенцията установява, например, че най-богатите жители на САЩ са съсредоточили инвестициите си главно в бизнес и акции на компании, които не са публични, а личното им жилище съставлява малка част от богатството им, като превишава съвсем малко колекциите им от картини.

Уорън Бъфет: Истинският проблем на икономиката са хора като менБъфет смята, че просперитетът в последните десетилетия е невероятен, но основно за много богатите хора

Защо толкова много богати хора живеят и просперират не само в 70-те, но и в 80-те и дори 90-те си години? Едно от възможните обяснения, е че те водят много по-здравословен живот от останалите американци.

Най-заможните мъже надживяват с все повече години бедните американци. В началото на 80-те години на миналия век процентът на смъртност сред заможните хора и обикновеното население е бил доста сходен.

Богатите американци в топ 1% от 65 до 79-годишна възраст са били с 12% по-малко застрашени да умрат, отколкото средния американски мъж в същата възрастова група. Последните изследвания обаче показват, че смъртността при най-богатите мъже в тази възрастова група е с 40% по-ниска от средното равнище.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg