Американците са финансово неграмотни

1538
Американците са финансово неграмотни

Миналата година в САЩ бе излъчен документален филм "I.O.U.S.A." за това колко малко знаят американците за финансите.

В него репортери питаха случайни хора какво е е „търговски дефицит", а отговорите се въртяха като забавни клипчета в Youtube.

На въпроса „Колко е федералният дълг на САЩ?" гражданите отговарях с

"Май е големичък", „3 милиона долара", „знам, че е милиарди." Всички тези отговори бяха далеч от отговора - 8.7 трилиона долара.

В нашата страна тинейджърите имат право да шофират, да гласуват, а много от тях гледат вече деца. Попитайте ги каква е разликата между „актив" и „задължения" - те не знаят, коментира сп. Форбс.

Младите американци нямат никаква финансова грамотност и единственото, което знаят е да вадят кредитната карта. Резултатът е огромната задлъжнялост на обществото.

Изследване на Visa сред пълнолетните американци установи:

- една трета от пълнолетните американци нямат никакви спестявания, едва 23% казват, че спестяват повече, отколкото миналата година, заради кризата.

- 33% от тези, които имат деца на възраст под 18 години казват, че искат да ги изпратят в колеж, но за сега не са предприели никакви мерки за това. Едва 21% казват, че спестяват за обучение на децата си.

Изследване на Sallie Mae сред студентите пък показа:

- 84% от студентите имат кредитна карта, като повече от половината имат по 4 и повече карти

- студентите имат рекордно високи задължения. Средната им задлъжнялост е скочила от 946 долара през 2004 до 1 645 долара. Балансът по картата на един от всеки пет студента е между 3 000 и 7 000 долара.

- само 15% от първокурсниците имат баланс 0, спрямо 69% през 2004.

- 60% от студентите са изненадани от това колко висок е балансът по картата им. 40% признават, че са купували стоки с ясното съзнание, че не могат да си ги позволят.

- само 17% казват, че редовно си плащат таксите по кредитната карта. 1% казват, че картата се изплаща от родителите им.

Друго изследване показва, че една трета от анкетираните спестяват всеки месец, но само 12% от тях заделят препоръчителните 10-15% от доходите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg