Американците ще наследят 764 млрд. долара през 2020 г.

543
Американците ще наследят 764 млрд. долара през 2020 г.

© Pixabay.com

Един от начините, по които богатите стават още по-богати, е чрез наследството, като те дори почти не плащат данъци за това.

Американците се очаква да наследят 764 млрд. долара тази година и ще платят данъци средно в размер на 2.1% върху тези свои доходи, според преподавателя по право в Нюйоркския университет Лили Бачелдър.

За сравнение - данъците върху доходите и спестяванията са 15.8%, или повече от седем пъти по-високи.

Много от работещите с по-високи доходи плащат даже доста повече данъци, достигайки дори до максималната ставка от 37%.


“Би трябвало да облагаме доходите от наследство с по-високи ставки, отколкото тези от работа,” казва Бачелдер, бивш съветник на президента Барак Обама, цитирана от Yahoo Finance.

За да се направи тази система по-справедлива, според Бачелдър, трябва да се внесат промени в данъчното облагане във връзка с прехвърлянето на наследство.

Съгласно настоящата система американците трябва да плащат 40% данък върху завещания и подаръци на наследници. Те обаче имат много начини да избягват тези данъци, например чрез тръстове и най-различни сложни стратегии.

Според предложението на Бачелдър трябва да се приеме системата, при която наследниците плащат данъци върху парите, които получават. Тя се опитва да гарантира, че само най-богатите наследници ще плащат новия данък, като изключва наследствата от него, докато не достигнат определен праг за целия живот.

Ако бъдат изключени наследствата в размер на 2.5 млн. долара за целия живот, от Tax Policy Center изчисляват, че предложението ще набере 340 млрд. долара в следващото десетилетие от най-богатите 0.02% от наследниците.

Изключването от данъка на наследства до 500 000, което ще засегне най-богатите 0.18%, би набрало 1.4 трлн. долара. Реалните приходи от данък наследство обаче биха могли да бъдат много по-високи, според Бачелдър, тъй като оценките не включват ефекта от някои части от предложението, в това число затварянето на много вратички за данъчно планиране.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg