Анемичен възход на основните бенчмарк индекси

953
Анемичен възход на основните бенчмарк индекси

След убедителният възход на фондовите бенчмарк индекси във вторник, ден по-късно инвеститорите се зачудиха дали не са прекалили с оптимизма.

Безпрецедентият размер на тригодишните кредити, отпуснати от Европейската централна банка, не породи особен ентусиазъм. Уол Стрийт е скептичен дали инжектираните във финансовата система на Стария континент 489 млрд. евро ще успеят до достигнат до реалната икономика, и дали подобрената ликвидност на банките ще ги изкуши да инвестират в рискови, но доходоносни книжа като италиански и испански облигации.

Анализаторите по-скоро бяха стреснати от изострения глад за свежи средства, демонстриран от европейските заемодатели и се зачудиха дали това не е знак, че състоянието им е по-лабилно, отколкото се предполага.

В САЩ бе ден, беден на макроикономически новини, и движението на котировките до голяма степен бе определено от корпоративните резултати.

Разочароващите данни на Oracle Corp. за последното тримесечие накърниха представянето технологичния сектор като цяло. След цял ден колебания, и след като прекараха голяма част от търговската сесия на негативна територия, Standard & Poor’s 500 и Dow Jones Industrial Average успяха да отбележат макар и скромен ръст, но технологично ориентираният Nasdaq Composite не успя да се съвземе от удара.

За сметка на това, така наречените „защитни” индустрии, като комунални и здравни услуги и потребителски стоки, привлякоха благосклонността на инвеститорите, отбелязвайки напредък от над 0.7%.

Компонентата от S&P 500, следяща представянето на компаниите, чиито печалби са най-слабо зависими от икономическия ръст, се представи по-силно от средното за деня. Акциите на Constellation Energy Group Inc. поскъпнаха с 2.9% до 39.60 долара, след като щатският съд позволи на Exelon Corp. да реализира планираното придобиване на комуналното дружество за 7.9 млрд. долара. Поставеното условие бе Exelon да продаде три от електроцентралите в Мериленд.

Supervalu Inc. напреднаха с 3.2% до 7.99 долара, а Tenet Healthcare Corp. – с 4.5% до 4.88 долара.

Енергетиката също се представи убедително. Петролът продължи да поскъпва за трети пореден ден, а резервите на САЩ отбелязаха рекорден спад за десетилетието. Дяловете от Exxon Mobil се повишиха с 1.4% до 83.12 долара, а от Chevron Corp. – с 1.7% до 105.43 долара.

Компонентата от S&P 500, следяща финансовия сектор, успя да се съвземе от отбелязания по-рано спад от 0.9 на сто и да приключи деня с повишение от 0.6%. До голяма степен този завършек се дължеше на убедителното покачване на Bank of America – с 1.2% до 5.23 долара.

Щатският заемодател заяви, че е постигнал споразумение за 335 млн. Долара с дребни кредитополучатели, които са били ощетени с по-високи такси от дъщерното ипотечно звено Countrywide Financial Corp..

Nike Inc. скочиха с 2.9% до 96.35 долара след като най-големият в света производител на спортни стоки успя да надхвърли очакванията на анализаторите с печалбите си за второто фискално тримесечие, подкрепени от силните продажби в Северна Америка.

Research In Motion Ltd. са ухажвани от поне трима потенциални купувачи, според информационните агенции. Новината подкрепи котировките на създателя на BlackBerry с 10 на сто до 13.78 долара. Сред споменатите гиганти, обмислящи да погълнат дружеството, са Microsoft Corp., Nokia и Amazon.com Inc.

Дотук обаче с добрите новини. Софтуерният гигант Oracle се срина с 12% до 25.77 долара след като обяви разочароващи финансови резултати. Слабото представяне на Oracle ощети технологичния сектор като цяло, тъй като инвеститорите се опасяват, че то е знак, че, уплашените от европейските проблеми потребители, които трябва да се примирят и с вялия икономически ръст на щатската икономика, засега отлагат вложенията си в технологии.

International Business Machines Corp. поевтиняха с 3.1% до 181.47 долара, Hewlett-Packard Co. – с 1.8% до 25.44 долара, а най-големият производител на мрежови съоръжения в света Cisco Systems Inc. остъпиха с 2.6% до 17.92 долара.

Дори и на този фон обаче Yahoo успя да скочи с 5.8% до 15.99 долара в последния час от търговската сесия, след като се разнесоха слухове, че интернет гигантът обмисля да ореже дела си в китайския уебсайт Alibaba до 15%.

В крайна сметка, макар и след дълги колебания дали да не се задържи на негативна територия, S&P 500 приключи деня със скромното повишение от 0.2% до 1,243.72. Dow Jones Industrial Average напредна още по-вяло – с 4.16 пункта, или по-малко от 0.1%, до 12,107.74.

Технологично ориентираният Nasdaq Composite обаче не успя да се съвземе от удара на Oracle и отбеляза спад от едно на сто до 2,577.97.
Предпразнично, оборотите остават ограничени, като едва 6.6 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси в сряда, или със 17% под среднодневното ниво за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg