Антарктида се топи с 200 милиона тона на година

3392
Антарктида се топи с 200 милиона тона на година

Антарктида губи по 200 милиона тона от ледовете си годишно, показват сателитни данни, цитирани от BBC. За последните 25 години три трилиона тона от Ледения континент са се разтопили в океана. 
 
Според учените, в резултат на тези процеси, нивото на Световния океан се вдига с по 0.6 милиметра годишно. Темповете са три пъти по-бързи, отколкото през 2012 г., когато е правено последното подобно измерване. 
 
Наблюдателите отчитат още, че най-бързо изчезват ледниците в западната част на континента, където топлите течения влизат под тях и ускоряват разтапянето им в океана.  
 
"Не можем да кажем с точност кога е започнал този процес, защото тогава не сме събирали толкова подробни данни. Но това, което е сигурно, е, че днес температурите на Антарктида са твърде високи. С около половин градус по Целзий повече от това, което континентът може да издържи в дългосрочен план", заявява пред BBC един от ръководителите на проучванията проф. Андрю Шепърд от университета в Лийдс.

По думите му всяка година изчезват по пет метра от основата на ледниците и това допринася за покачването на океанското равнище. 
 
Космическите агенции изпращат сателити за наблюдение на Антарктида от 90-те години на миналия век. Конкретно в Европа състоянието на южната полярна шапка се следи внимателно от 1992 г. насам.

Уредите могат да засичат промените във височината на ледниците и скоростта, с която се движат към брега. Има и специални сателити, които могат да изследват теглото на ледената покривка, отчитайки промените в гравитационното поле, докато преминават над нея. 
 
Не във всички части на Антарктида обаче се наблюдават едни и същи процеси. В източната част на континента например, по-голямата част от която няма досег с океана, се наблюдава леко увеличение на ледената покривка, но само с около 5 милииона тона годишно - количество, което е крайно недостатъчно да компенсира загубите в западните райони. 
 
В глобален мащаб океанското равнище се повишава с по около 3 милиметра годишно, а топенето на ледовете в Антарктида оказва все по-голямо влияние върху този процес, предупреждават учените. Според тях най-застрашени са общностите, които живеят в крайбрежните райони на всички останали континенти.  
 
От 1992 г. насам Антарктида е загубила около 2.7 трилиона тона от ледената си шапка, с което е допринесла за повишаване на нивото на океаните с общо 7.5 милиметра. 
 
"Последният път, когато проверявахме състоянието на ледените шапки, най-големият "донор" беше Гренландия. Сега това вече не е така", казва още проф. Шепърд, цитиран от BBC. 
 
В последния брой на списание Nature са публикувани няколко сценария за развитието на Антарктида. В един от тях се предвижда, че земната маса, която се намира под ледовете на континента, ще започне да се повдига успоредно с топенето им - процес, който учените наричат "изостатично покачване".

Геолози са установили, че някои части на Антарктида растат с по над 5 сантиметра годишно. По този начин част от ледниците ще се "измъкнат" от хватката на затоплящия се океан. 
 
"Ситуацията е подобна на това, което се случва, когато натиснете спирачките на колелото", казва д-р Пипа Уайтхаус от университета в Дърам. Тя смята, че този "обратен процес" ще забави до известна степен топенето на ледовете, но няма да е достатъчно бърз, за да компенсира досегашните загуби. 
 
Д-р Уайтхаус цитира дългосрочните прогнози, които тя и нейните колеги са изготвили. По думите й до 2100 г. нивото на Световния океан ще се повиши с между 50 и 60 сантиметра.

Това означава, че ще бъдат засегнати не само населените места по крайбрежията, но и всички останали климатични явления, като бурите и наводненията. Според нея интензитетът им ще се засили значително през следващите няколко десетилетия.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...