Антикорупционните усилия на правителствата по света със слаб ефект за последните 10 г.

539
Антикорупционните усилия на правителствата по света със слаб ефект за последните 10 г.

Усилията на правителствата по света да се справят с корупцията и да подобрят качеството си на работа са имали слаби ефекти през последните десет години, въпреки добрите успехи, постигнати в тази насока в някои дестинации като Източна Европа и Африка, посочи доклад на световната банка, изнесен днес.

При някои региони обаче, като страни от Източна и Южна Азия, Латинска Америка дори се наблюдава влошаване на ситуацията от 2004 година до 2006 година, сочи още изследването.

Изследването е направено въз основа на показатели като политическа стабилност, опазване на демокрацията, правила и закони, свързани с корупцията и др.

Страните от Източна Европа, както и балтийските държави са напреднали по-нататък в усилията си за борба с корупцията, но от 2004 година насам са понижили качеството на бизнес средата, сочи още изследването.

Сред богатите Западноевропейски страни се отличава Дания, по отношение на действията за борба с корупцията и бизнес-средата в страната, както и Финландия.

Драматични действия в борбата срещу корупцията са били предприети в страни, като Украйна, Армения и другите бивши съветски републики през последните пет години.

Над дузина страни от бившите източноевропейски комунистически републики са имали по-добри цялостни показатели в борбата срещу корупцията, както и по отношение на правителствените действия от страни като Италия и Гърция например.

Словения, Естония и Унгария са получили най-високи оценки сред страните от Централна и Източна Европа, докато такива като Чили, Уругвай и Коста Рига са получили най-високите оценки сред страните от Южна Америка.

Китай е подобрил оценката си по отношение на борбата си срещу корупцията през изминалата 2006 година, но е понижил тази по отношение на политическа стабилност.
Хонг Конг се е представял отлично, като подобни постижения са имали и страни като Южна Корея, Малайзия и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg