Apple вдъхнови Уолстрийт да завоюва нови върхове

1162
Apple вдъхнови Уолстрийт да завоюва нови върхове

Технологичният гигант Apple Inc бе двигателят, дал тласък на поредния възходящ ден на щатския фондов пазар, като котировките по позицията напреднаха с допълнителни 2.7% в понеделник до 601.10 долара.

Калифорнйиската компания най-накрая реши как да използва събралите се парични средства от близо 100 млрд. долара и обяви, че ще раздаде тримесечен дивидент от 2.65 долара на акция и ще закупи обратно свои книжа за 10 млрд. долара

Новината вдъхна нова доза оптимизъм на инвеститорите, след като миналата седмица и няколко от американските банки, включително JPMorgan Chase & Co., отпразнуваха положителните си резултати от стрес теста на Федералния резерв като решиха да развържат кесиите и да изплатят част от печалбите си на акционерите.

Данните за жилищния пазар, публикувани в понеделник обаче, не бяха еднозначно изтълкувани от Уол Стрийт. Докато едни анализатори приветстваха факта, че доверието на мениджърите от сектора се задържа и през март на най-високото си ниво от почти пет години насам, други изтъкнаха, че стойността на индикатора остава с два пункта под прогнозите на анализаторите - на 28 пункта и далеч под нивото от 50 пункта, маркиращо положителна оценка на бранша.

Песимизмът надделя, като компонентата на Standard & Poor’s 500, следяща сектора, падна с 0.9%. Книжата на KB Home се сринаха с 6.8% до 11.89 долара, а PulteGroup Inc. поевтиняха с 1.4 на сто до 9.16 долара.

Финансите отново зарадваха инвеститорите. KBW Bank Index напредна с 0.5% и само четири от 24-те позиции, включени в индекса, приключиха сесията на негативна територия. Сред губещите обаче бе и синият чип Bank of America, който прекрати четиридневния си възход, като падна с 2.8% до 9.53 долара.

Третият по големина заемодател в САЩ Citigroup се покачи с 1.3% до 37.17 долара след като обяви, че е продал 2.71 процентния си дял от Shanghai Pudong Development Bank на институционални инвеститори, генерирайки доход след облагане с данъци от около 349 млн. долара.

Morgan Stanley скочиха с 2.7% до 20.06 долара. Собственикът на най-голямата брокерска къща в света планира да емитира първата си емисия корпоративни облигации от октомври насам, след като цената на застраховките на дълговите им книжа от фалит падна с почти 50 на сто през последните четири месеца.

U.S. Steel бяха звездата на S&P 500, със скок от 6.4% до 31.64 долара. Най-големият производител на стомана в САЩ е в благоприятна позиция да се облагодателства от възстановяването на котировките на метала, заявиха анализатори от UBS AG.

UPS удариха рекордно от юли 2006 г. ниво, като поскъпнаха с 3.4% до 81.11 долара. Спедиторската фирма вдигна офертата си за покупка на TNT Express NV с 5.6% до 5.16 млрд. евро (6.8 млрд. долара), за да си подсигури най-мащабната сделка в 105 годишната си история.
Wells Fargo & Co повишиха оценката си за E*Trade Financial Corp. и книжата на онлайн брокерската къща напреднаха с 1.6% до 11.22 долара.

Sprint Nextel Corp. бяха аутсайдера на S&P 500, като се сринаха с 4.5% до 2.76 долара. Sanford C. Bernstein & Co. понижиха оценката си за позицията, цитирайки притесненията си, че компанията няма да успее да продаде достатъчно iPhone, за да изпълни поетите задължения към Apple Inc.

Medco Health Solutions Inc. паднаха с 1.9% до 68.93 долара, след като стана ясно, че придобиването й от Express Scripts Inc. може да бъде забавено заради заведени съдебни дела в пет щата. Express Scripts поевтиняха с 2.1% до 53.22 долара.

В понеделник, S&P 500 нарасна с 0.4% до 1,409.75, а Dow Jones Industrial Average направи по-скромна крачка напред от едва 6.51 пункта, или 0.1% до 13,239.13. Технологично ориентираният Nasdaq Composite добави нови 0.8% към стойността си, до най-високото ниво, достигано от ноември 2000 г. насам - 3,078.32. S&P Smallcap 600 Index удари исторически рекорд от 465.97 пункта, след като се покачи с 0.9%.

Около 6.6 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси в понеделник, общо взето колкото е среднодневният обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Arianna
# 0
06:03 | 29 March 2012
Smack-dab what I was looikng for-ty!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg