ArcelorMittal отчете 780 млн. долара нетна загуба

900
ArcelorMittal отчете 780 млн. долара нетна загуба

Най-големият производител на стомана в света ArcelorMittal отчете загуба за четвъртото тримесечие на миналата година и прогнозира "по-силна" година през 2011 г., информира Bloomberg.

Нетната загуба на компанията възлиза на 780 млн. долара, в сравнение с 1.1 млрд. долара нетна печалба за същия период година по-рано. Печалбата на ArcelorMittal преди лихви, данъци и амортизации възлиза на 1.85 млрд. долара, на фона на 1.68 млрд. долара предварителни очаквания, според проучване на Bloomberg сред анализатори.

В свое изявление главният изпълнителен директор Лакшми Митал казва, че постепенното възстановяване на търсенето продължава и от компанията очакват 2011 г. да бъде по-добра от 2010 г."

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации се очаква да бъде между 2 и 2.5 млрд. долара през първото тримесечие на настоящата година, според Митал. Предварителните очаквания на икономистите са средно за 2.03 млрд. долара печалба.

Цената на горещо валцуваните стоманени продукти, използвани в автомобилната индустрия и строителството, пада с 9.8% през четвъртото тримесечие на 2010 г. до 505 евро (684 долара) за метричен тон, след 8.2-процентно понижение през третото тримесечие.

Най-големият производител на стомана в Япония Nippon Steel Corp. на 28 януари занижи прогнозата си за цялата година на фона на падащите цени и на наводненията в Австралия. Posco, която е третият най-голям производител на стомана в света пък отчете по-голям от очаквания спад в тримесечната си печалба, докато U.S. Steel Corp. миналия месец отчете осма поредна нетна загуба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg