ArcelorMittal с повишение на печалбата си от едва 5.4% за първото тримесечие

395
ArcelorMittal с повишение на печалбата си от едва 5.4% за първото тримесечие

Най-голямата световна стоманодобивна компания – ArcelorMittal, отчете повишение в печалбата си за изминалото първо тримесечие от едва 5.4% до ниво от 2.37 млрд. долара - или 1.68 долара на акция.

За сравнение, през сравнимото тримесечие на миналата година печалбата на компанията възлезе на 2.25 млрд. долара или 1.62 долара на акция.

Резултатът на компанията се оказа под средните очаквания на анализаторите за печалба от 2.59 млрд. долара, а причина за това са растящите разходи за суровини и енергийни ресурси.

Продажбите на компанията са се повишили с 22% на годишна база до ниво от 29.8 млрд. долара.

Въпреки продължаващата глобална несигурност Лакшми Митал, изпълнителен директор на компанията, продължава да вижда добро бъдеще пред сектора. Търсенето се подкрепя от продължаващата "индустриализация" в развиващите се страни, коментира още Митал, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Компанията ArcelorMittal бе формирана през 2006 г., след като Mittal Steel Co. закупи конкурентната Arcelor за 38.3 млрд. долара.

Европа се запазва като основния регион, иницииращ ръст на бизнеса на компанията, в резултат на силното търсене на автомобили на стария континент. Добре се представят и страните от Азия, съдействащи за ръста на бизнеса на дружеството.

Цената на горещо-валцуваната стомана се е повишила с 34% през първото тримесечие на годишна база, според данни на ArcelorMittal. Очакванията са тя да продължи да се повишава и през тази година с изпреварващ този на производствените суровини темп.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg