Арктика със запаси от петрол, които могат да осигурят тригодишното потребление в света

1464
Арктика със запаси от петрол, които могат да осигурят тригодишното потребление в света

Районът на север от Арктика разполага със запаси от около 90 милиарда барела, както и около 1 670 трлн. кубични фута природен газ, сочи изследване на американски геолози.

Докладът на експертите е първото проучване, което дава цялостна оценка на запасите на природни ресурси за целия район.

Те представляват около 22% от неразработените световни находища и са около 13% от неразработените находища на петрол, както и 30% от тези на природен газ.

Въз основа на настоящото потребление от 86 млн. барела петрол на ден, запасите в тази част на света биха могли да подсигурят потреблението на суровината за почти три години в целия свят.

Арктическият потенциал за природен газ е близо три пъти по-голям. Запасите там се равняват на откритите в Русия, която е и страната с най-големи запаси на природен газ в света.

Световните запаси към момента възлизат на около 6 263 трлн. куб. фута природен газ.

"Преди да можем да вземаме решения за бъдещото използването на петрола и газта в района и свързаните с тях решения за защита на застрашените видове, местни общности и здравето на нашата планета, ние трябва да знаем какво има там", каза директорът на USGS Марк Майерс.

"С тази оценка ние предоставяме една и съща информация за всички по света, така че глобалното общество може да направи тези трудни решения", заяви още той.

Направената от USGS оценка на ресурсите в Арктика е част от проект за оценка на глобалните петролни басейни чрез стандартизирани и последователни методология и протокол.

Този подход дава възможност за сравнение на потенциала от нефтопродукти на една зона с други петролни басейни в света. USGS работи с редица международни организации за провеждане на анализи в Арктика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg