Атали: Не може да има световна финансова система без обща правна база

589
Атали: Не може да има световна финансова система без обща правна база

Лидерите на четирите европейски страни от Г8 – Германия, Франция, Великобритания и Италия, приеха решение за оказване на подкрепа на банките в Европа, изпитващи затруднения заради световната финансова криза. Това стана на минисрещата, организирана от френския президент Никола Саркози в Париж.

Жак Атали, известен френски икономист и бивш председател на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) преди две години публикува книга, в която предвиди настъпването на икономическата криза, която ситуира някъде около 2020 г.

„За съжаление, световната финансова система не успя да издържи толкова дълго и се попука по-рано: ако погледнем основата на нещата, механизмите, които описах преди две години, като цяло са същите, но се развиха много по-бързо от предвиденото“, каза Атали.

„Ние приехме предизвикателството да развием световен пазар, да отворим всички граници за всякакви технологии, стоки и пазари. Технологичния прогрес ни го позволи. Въведохме и финансова система, подходяща за глобализацията на пазара, за да циркулират средствата свободно“, посочи той.

И добави: „Как обаче да съществува подобна световна финансова система без да има международна правна база? Във всяка отделна страна вътрешният пазар е съпроводен от съответстващата му правна база, приета от правителството. Тук говоря най-вече за правото на собственост, защото няма как да си представим съществуване на пазар, без законова база и без конкретен закон за собствеността“, казва още известният френски финансист.

„ Намираме се в ситуация, в която световен пазар съществува, но няма световна законова база. Вследствие на това се развиха цяла серия от неконтролируеми дейности. Именно те в даден момент, доведоха до фалита на световните банки. Що се отнася до това има ли място за паника? Да, разбира се. Рискът е налице. Още повече, че живеем в общество на доверие и когато то вече не е такова, когато икономиката ни се превърне в икономика на страха – всичко става възможно. А нашето общество е общество на доверието, защото функционира изцяло на базата на договори“, каза още Жак Атали.

„Обществеността е свикнала да вярва, че договорите ще бъдат спазени. Ако не възвърнем доверието, скоро ще се озовем в икономиката на страха. Защото знаете – това са двете общности – на доверието и на страха. Досега бяхме общество на доверието, на лоялността, ако щете. И е много важно да се върнем към него, защото в противен случай имаме избор между две общества - това на теократите, които имат страх от отвъдното и това на полицаите, които се страхуват от настоящето“, каза в заключение Атали пред РФИ.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...