Австралия иска да продава трева на целия свят

2008
Австралия иска да продава трева на целия свят

© Pixabay

Австралия се цели в световна доминация в една бързо развиваща се индустрия – марихуаната за медицински цели.

Правителството на страната посочи, че е легализирало износа на медицински продукти от канабис.

„Потенциално бихме искали да бъдем доставчик номер едно в света”, казва здравният министър Грег Хънт през местната радиостанция abc.net.au.


Някои експерти предвиждат, че легалният износ ще провокира бум на тази индустрия в Австралия.

Според Нив Даган, директор в инвестиционната фирма Peak Asset Management, ходът на властите може да доведе до прилив на сериозни инвестиции в страната, пише CNN.

Той прогнозира, че австралийският пазар на медицинска марихуана може да нарасне четворно - до 1 млрд. долара, до 2020 г. 

Джойнтът вече е легален в Калифорния. Пред вратите на лицензираните магазини за марихуана в Калифорния се извиха опашки

Новината веднага се отрази положително на акциите на австралийските компании, развиващи дейност, свързана с медицинската марихуана.

Книжата на фирмата за отглеждане на канабис Cann Group поскъпнаха с цели 35% по време на търговската сесия в четвъртък на борсата в Сидни.

Изпълнителният директор на компанията Питър Крок посочва, че вижда голям потенциал в пазари, като Канада и Германия, където е възможно да има недостиг на местна продукция.

Според доклад на Grand View Research, щатска фирма за проучвания и консултации, глобалният пазар на медицински канабис може да достигне стойност от 55 млрд. долара до 2025 г.

Към днешна дата основните износители на марихуана за медицински цели в света са Канада и Холандия, докато най-големите вносители са Германия и... Хърватия.

Международната търговия с легална трева все още е стриктно регулирана.

Трансграничните продажби са сведени до такива на продукция, предназначена само за медицинска цел. Държавите, изнасящи и внасящи канабис, трябва да докладват всички сделки на Международния борд за контрол на наркотиците към ООН.

Данъчните приходи на Колорадо от канабис минаха 500 млн. долараСвързаните с канабиса данъци в периода от 2014 до средата на 2017 г. възлизат на 506 143 635 долара

Според министъра на здравеопазването на Австралия, решението за легализиране на износа ще заздрави пазара за местните производители и ще осигури сигурност около доставките за австралийските пациенти.

„Нашата цел е да се уверим, че австралийските производители имат всички възможности да бъдат номер едно производители на висококачествен медицински канабис в света”, казва Грег Хънт.

Законовите промени ще влязат в сила от следващия месец.

Марихуаната за медицински цели беше легализирана в Австралия на федерално ниво през 2016 г., но съществуват различни правила на щатско ниво.  Употребата на трева за развлекателни цели все още е забранена на територията на цялата страна.

Въпреки че медицинската марихуана е легална, все още твърде малък брой пациенти в Австралия могат да се възползват от лечебните й свойства. Една от причините е, че много местни лекари отказват да предписват подобно лечение, въпреки че вече е легално.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg