Автомобил в Сингапур на цената на къща в САЩ

2697
Автомобил в Сингапур на цената на къща в САЩ

Цената на разрешителните за притежаване на и ползване на автомобил в Сингапур са се повишили до най-високата си стойност от 17 години насам.

Така цената на автомобил с марката Volkswagen Passat възлиза на 152 000 долара с разрешителното, което е близо до средната цена на имот в САЩ при ниво от 158 000 долара, сочи още статистиката.

Рекордният икономически ръст на града-държава прави така, че домакинствата в Сингапур да могат да си позволяват предимно луксозни автомобили, дори и въпреки сериозното повишение на разходите следствие на поскъпването на разрешителните за ползване на автомобили.

Ръстът на населението с 25% през последните седем години, заедно с най-голямата пропорция на милионерски домакинства са съдействали за поскъпването на разрешителните с 10 пъти за последните три години.

Правителството отмени през изминалата седмица плановете си за ограничаване на броя на разрешителните, предвид на поскъпването на цената му.

Системата за разрешителни ограничава в много по-малка степен ползването на автомобили и замърсяването, отколкото да повишава цената на автомобилите, смятат участници на пазара.

Разрешителното дава право за покупка и ползване на автомобил за 10 години и цената му на последния аукцион достигна 92 010 сингапурски долара (71 580 щ. д.), което е най-високата стойност от 1994-та година насам, когато бе постигната рекордна стойност от 110 500 сингапурски долара.

Освен, че плащат за разрешително на аукцион, жителите на Сингапур заплащат такси за регистрации и други тежести, които често могат да достигнат до 150% от стойността на автомобила, според данни на транспортната асоциация на страната, предава Bloomberg.

В страната, разположена на 248 квадратни мили, броят на автомобилите се е повишил до рекордните 603 723, към края на 2011-та година в сравнение с 405 354 десетилетие по-рано. В усилията си за ограничаване на замърсяването, правителството планира ограничаване на ръста на автомобилите от 1.5% годишно до 0.5% годишно от началото на август.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg