Азиатските държави със силен напредък в последните 40 г.

1233
Азиатските държави със силен напредък в последните 40 г.

Днес бе представен 20-ия доклад на ООН за човешкото развитие. В него бе обърнато особено внимание на държавите, които са направили най-голям прогрес в последните няколко десетилетия.

В топ 10 на държавите придвижили се най-много напред са Китай, Непал, Индонезия, Корея.

В доклада си ООН взема предвид фактори като здравеопазването, образованието, доходите и др. Индексът на човешкото развитие се следи от 1990.

Най-голям прогрес за последните 40 години има в регионите на Източна Азия и Тихия океан.

Китай е на второ място по прогрес от 1970 година насам. Тя е единствената държава, която е топ 10 най-вече по икономически причини, а не толкова заради образование или здравеопазване. Слабите й страни са продължителност на живота и училища.

Едно от най-важните заключения от тазгодишния доклад, е че само икономическият прогрес не е достатъчен за подобряване на качеството на живот.

ООН отбелязва напредък в някои от най-непопулярните държави в Азия, като Афганистан, Бангладеш, Индия, Иран, Непал и Пакистан.

Непал е третата най-бързо придвижваща се напред държава от общо 135 в изследването. Едно дете, което се е родило днес в Непал ще живее с 25 години повече, отколкото дете, родено през 1970 г. Днес четири на всеки пет деца ходи на училище, в сравнение с едно на пет преди 40 години.

Продължителността на живота в Източна Азия и Тихоокеанския регион се е увеличила до средно 73 години през 2010, спрямо едва 59 през 1970 г.

В Южна Азия тя е скочила до 65, спрямо 49 през 1970.

За последните 40 години средната продължителност на живота е скочила с 23 години в Бангладеш, 18 години в Иран, 16 години в Индия и 10 години в Афганистан.

Най-високата детска смъртност е в Афганистан - 165 новородени на 1000 умират, а 257 не доживяват 5 години.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg