Азия очаква първия икономически спад от 60 години насам

661
Азия очаква първия икономически спад от 60 години насам

© Pixabay

За първи път от 60 години насам икономиките на държавите в региона на Азия няма да отчетат икономически растеж.

Негативните ефекти от разпространението на пандемията от COVID-19 ще свият сериозно икономическата активност, прогнозират от Международния валутен фонд.

"Тази криза не е като предишните. Ще бъде по-лоша от Световната финансова криза от 2008 г., а азиатските държави не са "имунизирани" срещу подобни проблеми", казва директорът на департамента на МВФ за Азия и тихоокеанския регион Чанг Йонг Рий, цитиран от CNBC.

Той допълва, че в момента все още се наблюдава огромна несигурност по отношение на ситуацията през 2020 г. и още повече за 2021 г., поради което е трудно да бъдат изчислени потенциалните негативни ефекти от разпространението на коронавируса.


През последните две десетилетия Азия беше един от най-бързорастящите региони в света със среден годишен ръст на БВП от 1.3% след азиатската финансова криза от 1997 г.

Пандемията от коронавируса обаче, която до този момент е заразила над 2 милиона души по света и е отнела живота на над 130 000, буквално "замрази" икономическата активност в региона.

Очаква се глобалният брутен вътрешен продукт да отбележи спад от 3% през 2020 г., като в САЩ прогнозите на МВФ са за спад от 5.9%, а в еврозоната - за още по-силно понижение от 7.5 на сто.

Китай е една от малкото държави, които вероятно ще успеят да запазят ръста на икономиката си, макар и с много по-слаби темпове от предходните години. БВП на Поднебесната империя ще нарасне с 1.2% за тази година, според предвижданията на МВФ, но това няма да е достатъчно, за да "изтегли" целия регион на положителна територия.

За останалите водещи икономически "локомотиви" в Азия прогнозите на институцията са доста по-песимистични.

Живот след карантината: Уроците на азиатските държави Държавите от региона на Източна Азия са сред най-напредналите в борбата с разпространението на епидемията от коронавируса

В Япония се очаква спад от 5.2 на сто, в Южна Корея - с 1.2%, а петте най-големи икономики в Югоизточна Азия (Индонезия, Тайланд, Малайзия, Сингапур и Филипините) ще регистрират колективно понижение от 1.3 на сто.

Единствено в Индия се очаква положително изменение на БВП с 1.9 на сто през 2020 г.

Но въпреки че по всяка вероятност ще отбележи първия си икономически спад за последните 60 години, Азия все пак изглежда доста по-добре, в сравнение с много от развитите индустриални икономики, смятат от МВФ.

Според Чанг Йонг Рий регионът може да отбележи сериозен растеж през 2012 г., ако мерките за ограничаване на заразата и икономическите стимули проработят. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg