Азия ще изпревари Западна Европа по богатство до края на годината

1951
Азия ще изпревари Западна Европа по богатство до края на годината

© Pixabay.com

Частното богатство в Западна Европа ще отстъпи пред Азиатско-Тихоокеанския регион за първи път тази година, отчасти в резултат на политическата и икономическата несигурност, породена от /рекзит, съобщава Boston Consulting Group (BCG), цитирана от Bloomberg.

Богатството на домакинствата в Западна Европа е нараснало с 3.2%, до 40.5 трилиона долара миналата година - най-малкото увеличение, регистрирано в определен регион на света. В същото време увеличението в Азиатско-Тихоокеанския регион е 9.5%, до 38.4 трилиона долара, съобщава консултантската компания в доклад, публикуван във вторник.

Очаква се частното богатство да нарасне до съответно 41.9 и 42.3 трилиона долара до края на 2017 г. Имуществото на най-богатите ще расте по-бързо, отколкото това на други групи в идните години.

Хората с поне 100 милиона долара се очаква да постигнат годишно увеличение на богатството си с 9.1% между 2016 и 2021 г., докато хората с богатство от 20 до 100 милиона долара ще увеличат парите си с 10.2%, пише
BCG. За сравнение, домакинствата с богатство под един милион долара ще постигнат увеличение с 3.7%.

Инвеститорите от Азиатско-Тихоокеанския регион са били най-големият източник на глобално офшорно богатство миналата година с 2.9 трилиона долара, следвани от Западна Европа с 2.6 трилиона долара.

Офшорните резервации ще останат ключова област за растеж, особено в най-богатите пазарни сегменти, тъй като инвеститорите търсят убежище от фактори, като политическа нестабилност и отслабващи валути, пише
BCG.

153 корпорации печелят повече от част от държавите по света 69 компании влизат в топ 100 на водещите икономики в света през 2015 г.

До края на 2021 г. растежът на глобалното частно богатство се очаква да достигне 6% спрямо 5.3% миналата година, показва докладът. Докато увеличението в Северна Америка и Япония ще бъде тласкано главно от представянето на съществуващите активи, Азиатско-Тихоокеанският регион ще се възползва повече от новите спестявания, отразяващи подобрените перспективи за растеж в региона, отбелязва BCG.

В Западна Европа нарастването на богатството ще се дължи в еднаква степен на двата източника.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg