Б. Бернанке: САЩ могат да изпаднат в ситуация на фалит

1328
Б. Бернанке: САЩ могат да изпаднат в ситуация на фалит

Ако конгресът на САЩ откаже да вдигне „тавана" на американския държавен дълг, страната може да се окаже в състояние да не може да погасява своите задължения. Това предупреди председателят на ФЕД Бен Бернанке в речта си пред Националния пресклуб на САЩ.

Той обаче направи уговорката, че подобно развитие на събитията е „малко вероятно", но и предупреди също така, че ще е с катастрофални последици за националната икономика.

Както отбелязва ИТАР-ТАСС, общата сума на държавния дълг на САЩ днес се оценява на повече от 14.1 трлн. долара и превишава 96% от БВП на страната за 2010 г. Бернанке оперира в речта си с други, по-малко тревожни технически показатели от дълга. Но и той признава, че сегашната му траектория на ръст в дългосрочен план е непосилна за страната и призова за коригиране или на доходите, или на бюджетните разходи, или на комбинация от двете. Има отговор, смята Бернанке, според когото той се намира във финансово-бюджетната и данъчна политики.


По проблема за държавния дълг, главният банкер на Америка се впусна в разяснения едва, когато бе помолен да коментира заплахата от блокиране на дейността на щатското правителство. Бен Бернанке отговори, че не в това е въпросът, а за нежеланието на конгреса да вдигне нивото на държавния дълг. Сегашният му лимит в 14.294 трлн. долара е вече много близо.

Въпросът е, откровено каза главата на ФЕД на САЩ, много сериозен. Ако таванът не бъде вдигнат, Министерството на финансите на САЩ ще може още известно време да обслужва дълговите си задължения за сметка на „различни ресурси", поясни високопоставения служител. Но и тези ресурси все някога ще се изчерпат и „може да си представите, макар да е малко вероятно, че САЩ ще се окажат в ситуация да не могат да изпълняват задълженията си по дълга", призна той, като добави, че „това би граничело с катастрофални последици" за финансово-бюджетната сфера и цялата икономика на САЩ.

Бен Бернанке настоя конгресът на САЩ „да се фокусират върху проблема с дълга" и да избягват междупартийните различия при обсъждането му. Трябва с всички сили да се стремим да не създаваме впечатлението, че САЩ ще се неспособни да се издължават на кредиторите си, защото това би имало много лош резултат, констатира той.

Специалисти са убедени, че сред американските законодатели има достатъчно трезвомислещи хора, които сами осъзнават всичко това. В резултат, таванът на държавния дълг на Щатите трябва да се вдигне, а заплахата от технически дефолт - избегната.

Както правилно предупреди Бен Бернанке, това не може да е и панацея до безкрай. Според някои оценки, най-големият държател на краткосрочни дългови задължения на правителството на САЩ е самият ФЕД. Получава се на практика така, че американската централна банка прави онова, което в подобни ситуации самият Вашингтон и чрез МВФ категорично не препоръчват на централните банки на други страни. Въпросът на тази тема остана без отговор от Бен Бернанке.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Питащ
# 0
11:02 | 5 February 2011
А какво ще стане, когато превишат на 100% външният дълг, спрямо БВП? Това не е ли тотален колапс за икономиката им, чиито последствия може да развием в цяла книга?
Бонго-Понго
# 1
12:02 | 4 February 2011
"Получава се на практика така, че американската централна банка прави онова, което в подобни ситуации самият Вашингтон и чрез МВФ категорично не препоръчват на централните банки на други страни. Въпросът на тази тема остана без отговор от Бен Бернанке." ---------------------------------- Не ме гледай какво правя, гледай ме какво говоря. Лицемерие типично по американски.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg