Баба Марта обича Уолстрийт

932
Баба Марта обича Уолстрийт

Щатският фондов пазар успя да се задържи предимно на позитивна територия в първия ден от март. Въпреки че бенчмарк индексите се подхлъзнаха надолу няколко пъти, Standard & Poor’s 500 в крайна сметка приключи сесията на най-високото си ниво от 2008 г. насам, подкрепен от силни данни за пазара на труда в САЩ и убедителното представяне на финансовия сектор.

Временно отстъпление от възходящата тенденция бе породено от репортажа на техеранската PressTV, която съобщи за експлозия на нефтопровод в саудитския град Афамия. Властите обаче опровергаха слуха и котировките отново поеха нагоре, макар че на стоковите борси петролът продължи да поскъпва, доближавайки $110 на барел. Това даде тласък на енергийната индустрия, която напредна с 0.9% като група, а акциите на ConocoPhillips се покачиха с 2.2% до $78.22.

Друга преодоляна бариера за деня бе огорчението от PMI индекса на Institute for Supply Management, който неочаквано отбеляза понижение през февруари. Разочароваща бе и новината, че инвестициите в строителни проекти в САЩ падат през януари за пръв път от половин година насам – признак, че възстановяването на сектора остава колебливо.

Тези песимистични нотки обаче бяха преодолени с лекота на фона на позитивните новини от пазара на труда. Докато икономисти се бяха подготвили да приемат леко повишение на броя на новоподадените молби за помощи за безработни през последната седмица, статистката отчете макар и скромен спад. Нещо повече – средното четириседмично ниво на подадените молби удари почти четири годишен минимум и подхрани надеждите, че щатските компании вече не са толкова решени да съкращават персонал.

Лагерът на биковете получи подкрепа и от финансовия сектор, който се облагодетелства от новата финансова инжекция, влята на Стария континент от Европейската централна банка. Повишената ликвидност на местните кредитни институции помогнаха на Испания и Франция да проведат успешни аукциони за общо 12.5 млрд. евро, а постигната доходност по книжата намаля.

Bank of America се нареди сред най-силните позиции от Dow, нараствайки с 1.9% до $8.12, след като обяви, че обмисля да въведе месечна такса за потребителите на основни чекови сметки. Като лидер на сините чипове обаче се доказаха JPMorgan, скачайки с 2.9% до $40.37.

Goldman Sachs Group Inc. напреднаха с 5.2 на сто до $121.13 след като петата по големина американска банка по размер на активите обяви съгласието си да придобие базираното в Бермуда застрахователно и презастрахователно звено на Ariel Holdings Ltd., разширявайки влиянието си в общото застраховане.

Производителите на автомобили бяха най-силно представилата се група от S&P 500 с общо повишение от 2.1 на сто. General Motors поскъпнаха с 1.7% до $26.47 след като се похвалиха, че доставките за февруари нарастват с 1.1%, достигайки до 209,306 автомобила и лекотоварни камиона. Данните изненадаха приятно анализаторите, които предвиждаха понижение от 4.8%. Ford Motor Co. също надскочиха очакванията на Уолстрийт и се покачиха с 2.3% до $12.66.

Chrysler Group, чиито мажоритарен собственик е италианската Fiat SpA, отчетоха 40% ръст на продажбите в САЩ за февруари.

Търговията на дребно също се представи по-добре от очакваното през изминалия месец. Книжата на Gap скочиха със 7.2% до $25.05, след като обявиха, че продажбите в магазините, отворени от поне година, набъбват с 4 на сто. Анализатори, анкетирани от Retail Metrics Inc. не предвиждаха по-силен ръст от 1.4%, но топлото време окуражи търсенето на пролетни облекла.

Zumiez поскъпнаха с 4.4% до $32.81, а Buckle – с 6.9% до $48.01, след като двете вериги отчетоха ръст на февруарските продажби на годишна база от съответно 23 и 15%.

Аукционната къща Sotheby's обаче не успя се възползва от ведрото настроение на инвеститорите, след като ги разочарова с 26% спад на печалбите за последното тримесечие. Котировките по позицията се сринаха с 9.1% до $35.75.

Стабилна основа за оптимизъм предоставиха и технологиите. Advanced Micro Devices Inc. поскъпнаха с 2.2% до $7.51. Вторият по големина световен производител на процесори за персонални компютри обяви, че ще заплати $334 млн. за SeaMicro Inc. – ход, който ще му позволи да хвърли ръкавицата на Intel Corp и да навлезе по-убедително в областта на центровете за обработка на данни.

Apple Inc. продължиха похода си нагоре за шести пореден ден, добавяйки още 0.4% към стойността на книжата си до $544.47. Сега, след като пазарната капитализация на технологичния властелин надхвърли $500 млрд., голямото предизвикателство за производителя на iPad остава да се задържи над тази бариера, коментират анализатори. Само пет други компании в САЩ могат да се похвалят, че са прекрачвали тази граница – в хронологичен ред, те са Microsoft Corp., General Electric Co, Cisco Systems Inc., Intel Corp. и Exxon Mobil Corp. От всички тях, единствено General Electric Co. са се задържали в подобен мащаб година по-късно, сочат данни на Bloomberg.

Въпреки няколкото опита на мечките да превземат Уол Стрийт, първият мартенски ден премина предимно под знака на оптимизма. Dow Jones Industrial Average нарасна с 28.23 пункта, или 0.2%, до 12 980.30, а Standard & Poor's 500 – с 8.40 пункта, или 0.6%, до 1 374.08. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи с 0.7 на сто до 2 988.97.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg