Бъдещето на японския пенсионен фонд

562
Бъдещето на японския пенсионен фонд

Лошото управление на пенсионния фонд в Япония, който е и най-големият в света, доведе до скандал през миналата година, след като бяха установени загуби в размер на 47 млрд. долара. Още тогава се заговори за предстояща реформа, която няма да остане без последствия и за Токийската фондова борса, пише The Economist.

Активите на фонда се оценяват на 150 трлн. йени, но този капитал практически не работи. Две трети от тях са вложени в 10-годишни държавни облигации JGB, доходът от които възлиза едва на 1.6% годишно. Цялата печалба на пенсионния фонд възлиза на 3.5%, като за сравнение тази на Норвегия и Швеция е около 7%, а на Франция и Канада- 10%.


При това част от средствата дълги години бяха влагани в строителството на курорти на политически важни, но крайно неподходящи за целта места.


Така че Япония е изправена пред необходимостта или да повиши доходността на пенсионния си фонд, или да намали пенсиите, или да увеличи данъците. Предложението на правителството е да бъде създаден политически неангажиран Фонд за национално състояние, контролиран от мениджъри и с оперативен език- английски. Противниците на идеята се позовават на опасността, която ще представляват за средствата евентуални рисковани инвестиции.


Отдалечаването от политиката да се инвестира в JGB има и конкретни фискални последствия. Държавният дълг на Япония възлиза на 180% от БВП- най-високият показател сред промишлено развитите страни. Благодарение на липсата на свобода на действие при такъв купувач като Пенсионния фонд правителството практически има възможност за изключително евтини заеми. Ако той се оттегли, Япония ще трябва да обмисли по-добри условия за своите облигации и съответно това ще доведе до ръст на задлъжняването.
Част от анализаторите се опасяват от евентуалните вреди върху националната икономика. Настоящите пенсионери при тези условия ще станат по-богати, но това ще е за сметка на бъдещите данъкоплатци, върху които ще тежи държавния дълг.


Други изтъкват положителните аспекти на Националния фонд и неговата възможност чрез добре обмислени инвестиции да повиши ефективността на японските компании, давайки тласък на Токийската фондова борса.


Нещо повече - подобряването на показателите на фонда може да накара и домакинствата да се престрашат за по-смели инвестиции. Японските домакинства разполагат с активи на стойност 1 500 трлн. йени, половината от които са замразени в банкови депозити с нислки лихвени проценти. А привличането на подобен капитал на пазара безспорно би имало положителен ефект.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg