Бъфет: Dow Jones ще пробие ниво от 1 млн. до 100 години

2565
Бъфет: Dow Jones ще пробие ниво от 1 млн. до 100 години

Уорън Бъфет не вижда нищо обезпокоително в доброто представяне на капиталовия пазар в САЩ. Легендарният инвеститор посочва, че всеки, който залага срещу Америка е „загубил ума си“.  Бъфет, който принципно е оптимист за бъдещето на САЩ, предвижда, че промишленият индекс Dow Jones Industrial Average ще достигне ниво от „над 1 млн. пункта“ през следващите 100 години.

За да се случи това обаче, Dow Jones  трябва да умножи нивото си 45 пъти, тъй като понастоящем се намира на равнище от близо 22 400, което така или иначе е рекордна стойност.  

„Скъсяването на Америка е губеща игра. Прогнозирам, че и занапред ще продължи да е губеща игра“, казва президентът на фонда Berkshire Hathaway.  Думите му дойдоха по време на празненството по случай 100-годишнината на списанието Forbes, изречени пред Reuters.


Прогнозата на Бъфет, че Dow Jones ще удари 1 млн. пункта може и да не е чак толкова налудничава. Имайте предвид, че преди 100 години индексът бе на ниво от едва 81, което означава, че за периода е нараснал близо 280 пъти.

Forbes представи 100-те най-велики съвременни бизнес умовеНа корицата на специалното издание е представен Уорън Бъфет, който посредством изкуствен интелект може да общува с читателите

За да достигне 1 млн., индикаторът трябва да се повиши с 4 500%. Но все пак има 100 години, за да го направи. За да се сбъдне прогнозата, средната годишна възвръщаемост трябва да е 3.87%. Това звучи изпълнимо, като имаме предвид, че Dow Jones носеше 10.7% възвращаемост в периода 2008 – 2016 година.

„Това въобще не е нелепа прогноза, ако приложим математиката. Страната в която живеем е невероятна“, казва Бъфет.

Разбира се, много неща могат да се объркат за толкова време. Някои се тревожат от евентуален конфликт със Северна Корея, докато други посочват търговските войни и възраждането на национализма, като основна опасност. 

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg