Бъфет изрази ентусиазма си по отношение на САЩ

1277
Бъфет изрази ентусиазма си по отношение на САЩ

Милиардерът Уорън Бъфет залага на щатските компании и инвеститорите вероятно ще си отбележат това, когато пазарите днес отворят, пише Reuters.

В годишното си писмо до акционерите на неговата компания Berkshire Hathaway Бъфет нееднократно изтъква силата на американския народ, икономика и дух.

Акционерите споделят, че са били изненадани от уверения тон на писмото, особено на фона на годишните послания на Бъфет от предходните години.

"Парите винаги ще текат към възможностите, а САЩ изобилства от възможности," казва Бъфет, който управлява базираната в Омаха, Небраска Berkshire Hathaway от 1965 г.

"Пропуска се един фактор, който е от съществено значение, а именно, че човешкият потенциал е далеч от изчерпване и че американската система за разгръщането на този потенциал остава в сила."

Бъфет също така прогнозира възстановяване на щатския имотен пазар "в рамките на година и нещо" и че "най-добрите дни за САЩ предстоят."

Като се има предвид, че Бъфет притежава изцяло или част от най-големите железопътни компании, застрахователи, банки, производители на потребителски продукти и дистрибутори в САЩ, неговият оптимизъм може да бъде възприет като реклама на щатската икономика през 2011 г. и след това.

Подобни коментари от страна на Бъфет са помагали на пазарите в миналото, въпреки че решенията му невинаги са били идеални във времево отношение.

В статия на New York Times от 17 октомври 2008 г. той казва, че "купува акциите на щатски компании." Индексът S&P 500 затвори на ниво от 946.43 пункта ден преди излизането на статията, е коментарите на Бъфет спомогнаха за ръста в цените на акциите през следващата седмица. Призивът му обаче беше малко подранил, тъй като S&P падна с още 300 пункта преди да достигне своето дъно през март 2009 г.

Сегашният ентусиазъм на Бъфет, който идва в момент, когато мнозина смятат, че пазарът е готов за корекция, е добър признак за някои инвеститори.

Тепърва ще се види дали коментарите на Бъфет ще се отразят положително на пазара в понеделник. Той обаче е дългосрочен инвеститор и по принцип инвестира от рано."

Възможно е също така Бъфет да даде импулс на пазара чрез осъществяването на някакво придобиване.

Berkshire притежава около 80 компании и огромен портфейл от акции оценяван на десетки милиарди долари. Компаниите в този портфейл се занимават с най-различна дейност, но застраховането е най-добре познатия бизнес на Berkshire.

В писмото си от събота Бъфет дава ясно да се разбере, че Berkshire ще трябва да закупи още активи, за да увеличи печалбите си от дейността извън застраховането.

"Подготвени сме. Пушката за слонове е заредена, а пръстът ми е на спусъка и е нетърпелив," казва Бъфет, наблягайки на необходимостта от "придобивания на големи компании."

Berkshire разполага с 38 млрд. долара в брой и дори ако Бъфет реши да задели 10 млрд. долара за непредвидени събития, пак ще му останат достатъчно средства за мащабни сделки.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
10:02 | 28 February 2011
Congratulations to Mr. W. Buffett. He is among the best world investors in shares of different companies. Have a nice day to the team of Profit.Bg. In God we trust and we like the money in all their kinds.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg