Baidu.com с ръст от пет пъти в печалбата си през четвъртото тримесечие

684
Baidu.com с ръст от пет пъти в печалбата си през четвъртото тримесечие

Китайската интернет-търсачка Baidu.com Inc. е отбелязала ръст от пет пъти в печалбата си през четвъртото тримесечие на миналата година в резултат на значителното нарастване на приходите на компанията.
За тримесечието от там регистрираха печалба в размер на 122.8 млн. юана (15.7 млн. долара), или 3.54 юана печалба на акция (0.45 щатски долара) за американска депозитарна разписка, на фона на 0.71 юана на разписка през сравнимото тримесечие на миналата година.

Данните превишиха значително средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалба в размер на $0.32 на депозитарна разписка.

От компанията, която държи близо 60% от пазара на интернет-търсенето в бързо развиващата се китайска икономика, обявиха ръст от над два пъти в приходите си за тримесечието до 271.3 млн. юана (34.8 млн. долара) в сравнение с 114.9 млн. юана година по-рано.

Тук резултатът се оказа леко под средните очаквания на анализаторите за приходи в размер на 34.9 млн. долара.

Инвестициите на компанията през изминалата година в размер на едва 130 млн. юана (16.8 млн. долара) се очаква да нараснат значително през тази година, прогнозират от ръководството на компанията.

Китайският интернет пазар е вторият най-голям в света след този на САЩ, с над 123 млн. потребители. След китайската интернет-търсачка непосредствено по пазарен дял се нарежда щатската Google Inc., която е с пазарен дял в размер на 23.5% от пазара.

През последното тримесечие на миналата година Baidu.com разшири дейността си в сферата на интернет-забавленията, пускайки нова услуга за безплатно теглене на музика онлайн съвместно с музикалната компания EMI Music, както и за платено теглене на музика и видеоклипове с телевизионния канал MTV Network, което е звено на Viacom Inc.

От компанията прогнозират приходи през първото тримесечие на настоящата година между 265 и 275 млн. юана (34-35 млн. долара), което е под средните очаквания на анализаторите за приходи от 38.9 млн. долара.

Акциите на компанията регистрираха силен спад непосредствено след изнасянето на данните, но впоследствие възстановиха загубите си и завършиха извънборсовата си търговия с повишение от 60 цента спрямо редовната си цена на затваряне на щатския пазар до ниво от 115.60 долара за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg