Българи сред най-активните в измами с помощи за COVID-19 във Великобритания

4448
Българи сред най-активните в измами с помощи за COVID-19 във Великобритания

© Pixabay.com

Източноевропейски престъпни групировки оглавяват „най-голямата измамна кампания“ в историята на Великобритания, плячкосвайки помощи във връзка с коронавируса  за милиони.

Източник на Daily Mail, участващ в борбата за предотвратяване на отклоняването на пари на данъкоплатците към джобовете на измамници, е заявил, че до 90% от измамите са дело на престъпни групировки от Румъния, Полша, Албания, България и Турция.

Към занимаващите се с разследване на измами в приходната агенция на Великобритания, както и в още няколко служби, са се присъединили служители на Националната агенция за борба с престъпността в опит да проследят и преустановят дейността на престъпните групировки.


Загубите се оказват големи, а правителството дори обмисля да използва специалното законодателство за възстановяване на незаконно придобити средства.

Измамниците са се фокусирали над схемата зад програмите за обезщетение за хора, които временно са останали без работа по време на пандемията, злоупотребявайки със стратегията на правителството „Да се доверим и защитим“, която бе да се раздадат пари на нуждаещите, а след това да се задават въпроси.

Правилата бяха облекчени дотолкова, че хора могат да кандидатстват за помощи по телефона и да получат средствата преди да са предоставили доказателства, че отговарят на условията. Схемата помогна на много хора в нужда, но същевременно предостави доходоносна възможност на престъпници.

В един от случаите измамник се опитва да напусне Великобритания с 80 000 паунда (88 100 евро) в багажа си. В друг случаи 30 подават молба за помощи от един и същи адрес.

Мащабите на проблема бяха разкрити през миналата седмица в доклад на Националната одиторска служба на Великобритания, в който се предполага, че 26 млрд. паунда (28.6 млрд. евро) може би са били придобити чрез измами по схемата, която предоставя на компании до 50 000 паунда (55 000 евро) финансиране, гарантирано от държавата.

От одиторската служба се опасяват, че до 60% от заемите може никога да не бъдат върнати.

Миналия месец стана ясно, че до 3.5 млрд. паунда (3.85 млрд. евро) са били раздадени погрешно по схемата за хората останали временно без работа и че разследва 27 000 „високорискови“ случая, при които има вероятност за сериозна грешка.

Мъж си купи Lamborghini със заем по програма за подпомагане на бизнесаС фалшиви отчети Дейвид Тайлър Хайнс изтеглил 3.9 млн. долара заем по програма за подпомагана на малки компании, пострадали от пандемията

Правителството похарчи над 35 млрд. паунда (38.5 млрд. евро) в подкрепа на работещите от март насам, плащайки 80% от заплатите им, до максималните 2 500 паунда (2 750 евро) на месец.

Според източника на Daily Mail между 80 и 905 от измамите се извършват от хора от Източна Европа и по-конкретно от Румъния, Полша, Албания, България  и турция.

Някои от измамниците дори се опитват да напуснат страната с получените по нечестен начин пари. Чували сме за случаи, при които има заловени хора, които се опитват да напуснат с 80 000 паунда (88 100 евро) в багажа си, които са получи по програмите за кредитиране във връзка с пандемията, казва той.

Това е един случай. В други случаи има измамници, които купуват по няколко имота с парите или пък са изплатили по пет коли с банкови преводи в рамките на три месеца. Разбира се не само изпечени престъпници подават фалшиви искове, за да получат средства. Имало е случаи и на служители на големи британски банки, които са опитали да получат помощи.

Има случай на жена, която работи в голяма финансова компания със заплата от 10 000 паунда (11 000 евро), но също опитала да получи средства по предложените от правителството програми.

Румънка кандидатствала за 2 500 паунда (2 750 евро) месечно, за да може да си плаща наема. Съпругът й също. Двамата твърдели, е живеят с три деца в тристаен апартамент в беден район.

Впоследствие се оказва, че те са сред 15-те души, които са подали молби за помощи от един и същ адрес. Междувременно жената живеела в имение, в район, в който живеят доста професионални футболисти.

След това се оказва, че тя е свързана с мрежа от трафиканти, които наскоро купуват цяла улица къщи в Румъния.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg