България е страната в ЦИЕ с най-орязани разходи за отбрана

1172
България е страната в ЦИЕ с най-орязани разходи за отбрана

Темповете на увеличаване на военните разходи са се забавили в световен мащаб миналата година, съобщи Международният институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА и Франс прес.

По данни на базирания в Стокхолм СИПРИ военните разходи, направени през 2010 г., възлизат общо на 1.6 трилиона долара - с 1.3 процента повече в сравнение с предходната 2009 г. За сравнение, средният темп на нарастване от 2001 г. е 5.1 процента. Като основна причина за забавеното увеличение СИПРИ посочва избухналата през 2008 г. глобална финансова и икономическа криза.

Съединените щати са забавили чувствително увеличаването на военните си разходи през 2010 г. Те са регистрирали миналата година растеж от 2.8 процента при средно 7.4 процента през периода 2001-2009 г. Съединените щати обаче са похарчили през 2010 г. за военни нужди колосалната сума от 698 млрд. долара - 43 процента от общите световни разходи в тази област. На САЩ при това се падат 19.6 млрд. долара от регистрираното миналата година увеличаване на военните разходи в глобален мащаб от 20.6 млрд. долара (95 процента).

Съединените щати са похарчили през 2010 г. за военни нужди цели шест пъти повече от втората страна в класацията - Китай, със 119 млрд. долара. САЩ са отделили за отбрана 4.8 процента от своя брутен вътрешен продукт (БВП) - най-високият дял в света, с изключение на Близкия изток.

Франция си поделя третото място с Великобритания, с по 59 млрд. долара, въпреки че е съкратила своите разходи с цели 8 процента.

Десетката на страните, даващи най-много пари за военни нужди в света, се допълва от Русия, Япония, Саудитска Арабия, Германия, Индия и Италия.

Латинска Америка е регионът, където миналата година е било регистрирано най-голямо нарастване на темповете на увеличаване на военните разходи - 5.8 процента, "въпреки липсата на реални военни заплахи за повечето държави" там, отчита СИПРИ. Базираният в Стокхолм институт обяснява този факт с икономическия растеж на Латинска Америка, като регионалната сила Бразилия, например, има амбицията да модернизира своите въоръжени сили, "за да разпростре влиянието си отвъд Южна Америка".

Африка също регистрира бързи темпове на растеж - над 5 процента, който се дължи предимно на големите износители на петрол на континента Алжир, Ангола и Нигерия. Военните разходи в Близкия изток са нараснали с 2.5 процента. Липсват обаче данни за някои държави, включително за Иран.

Азия е регистрирала растеж от едва 1.3 процента, главно в резултат на икономическата криза. Китай, например, е намалил темповете на увеличаване на своите разходи като пряка последица от забавянето на растежа на своя БВП. СИПРИ отчита, че най-големите съкращения на военните разходи в Европа са регистрирани в държавите от централната и източната част на континента. Институтът обяснява тази тенденция с последиците от икономическата криза и недостига финансови средства, който изпитват тези държави.

България е намалила с най-много военните си разходи от всички страни в Централна и Източна Европа през 2010 г. (в материала не се казва изрично, че България е намалила с най-много военните си разходи от всички страни в Европа). Тя е съкратила миналата година военните си разходи с 28 процента.

Латвия е намалила своите с 26 процента, а Албания, Гърция, Унгария, Литва и Словакия - с по над 10 процента. СИПРИ уточнява, че включва в своята статистика разходите за заплати, военни операции, купуване на оръжия и оборудване, както и за изследователски цели. Базираният в Стокхолм институт е създаден като независима фондация с решение на шведския парламент от 1966 г.

Финансиран на 50 процента от шведското правителство, СИПРИ се е специализирал в областта на конфликтите, оръжията, оръжейния контрол и разоръжаването.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg