България и Румъния извън Шенген

1488
България и Румъния извън Шенген

Молбите на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство ще бъдат отхвърлени утре заради противопоставянето на две държави и ще бъдат изпратени на арбитраж от ръководителите на ЕС през октомври, съобщиха дипломатически източници.

Вътрешните министри на 22-те държави-членки на ЕС от Шенгенското пространство ще се произнесат по молбите за присъединяване на двете страни на среща в Брюксел. Но Холандия и Финландия официално съобщиха, че се противопоставят на отварянето, дори частично, на Шенгенското пространство за Румъния и България, съобщиха източниците.

Министрите на Холандия и Финландия възнамеряват да обяснят позицията си на своите колеги, уточниха същите източници. Тяхното противопоставяне е продиктувано от парламентите на съответните страни. "Въпросът е много чувствителен в някои държави", призна полското председателство на ЕС. "Полша ще направи всичко възможно да намери решение преди срещата на върха на ръководителите на ЕС, планирана за 17 и 18 октомври", увери неин представител. Но според редица делегации няма да бъде намерено решение преди срещата на върха и ще е необходим арбитраж на ръководителите на ЕС.

"Румъния и България отговарят на всички технически изисквания за присъединяването им и за превръщането им във външни граници на Шенгенското пространство, но сега трябва да видим до каква степен те са способни да управляват тези външни граници", подчерта европейски дипломат.

"Възможното присъединяване на Румъния и България в Шенгенското пространство...може да увеличи напрежението на гръцко-турската граница и българският бряг на Черно море може да се превърне в цел на нелегалните имигранти", предупреди през юни Жан-Доминик Ноле, директор на отдел "Анализи" на Европол на пресконференция за Шенген.

Въпросът стана политически, призна друг дипломат. Това политизиране беше разкритикувано от румънския външен министър Теодор Баконски, който заяви вчера, че холандското правителство се е превърнало "в заложник на антиевропейската политика на една екстремистка партия", имайки предвид Партия за свободата, крайно дясното движение на Герт Вилдерс.

Холандия и Финландия, където популистката и националистическа партия "Истинските финландци" също има силни позиции, не са единствените, които действително изпитват трудности, но са "единствените, които го казват публично", призна европейски дипломат.

Компромисна формула, която се обсъжда в момента, предвижда присъединяване на етапи, но поставя проблеми. Тя предвижда отварянето на въздушните и морските граници на Шенген за Румъния и България на 31 октомври 2011 г., след това предлага изчакване до юли 2012 г. за отварянето на сухопътните граници. Но Франция и Германия отказват да се ангажират с дата за отварянето на сухопътните граници. Париж иска да изчака ежегодния доклад за корупцията в ЕС, който ще се публикува пред юли, преди да вземе решение, "за да останат отворени всички възможности и двете страни кандидатки да изпълнят отговорностите си".

Шенгенското пространство се състои от 22 държави членки на ЕС (Великобритания, Ирландия и Кипър не са част от него) плюс Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн. За приемането на нов член е необходимо единодушие и Европейската комисия няма право на мнение по въпроса.

Източник/АФП/БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg