България подновява използването на виетнамска работна ръка

683
България подновява използването на виетнамска работна ръка

България подновява използването на виетнамска работна ръка, пише британският всекидневник "Файненшъл Таймс". От години България бе източник на евтина работна ръка за Западна Европа.

Сега нещата за черноморската държава се обърнаха, тъй като самата тя има остър недостиг за работници и се обръща към дългосрочни мерки за задоволяване на този дефицит канейки виетнамци за работа в производството и строителството.

"България използваше виетнамски работници по време на комунизма и те се вписаха добре. Ние ще предложим работа по договори с временно пребиваване", каза министърът на икономиката Петър Димитров в интервю за "Файненшъл Таймс".

Икономическият растеж, който е изчислен отново на 6% тази година, доведе до недостиг на квалифицирана работна ръка в най-бедната държава от ЕС. Около 1 млн. българи работят извън граница според официални оценки - резултат от десетилетие масова емиграция на образовани и квалифицирани работници.

Официалната статистика за безработицата падна от 18% през 2002 г. на по-малко от 6% през май тази година. Това обаче не отразява реалността на пазара на труда, според официални източници, тъй като включва висок процент стари хора, които най-вероятно няма да се преквалифицират или такива от ромски произход, много от които не са квалифицирани. Пазара на труда е особено ограничен в София и в черноморското пристанище Варна, които са най-бързо развиващите се градове откакто България се присъедини миналата година към ЕС.

Двата града имат имат ниво на безработица по-малко от 3%. Решението да се търсят работници от Азия следва успешната кампания за убеждаване на 500- хилядната българска диаспора в Молдова и Украйна да се завърне в България, като се предлага облекчен процес на получаване на българско гражданство. Тази политика бе преосмислена след като хиляди "бесараби" отидоха да търсят работа в Испания, Италия и Гърция, веднага след получаването на българските си паспорти.

Работниците от диаспората са много търсени, тъй като нямат проблем с езика. Това, което искаме е да въведем зелени карти, които да изискват 5 години работа тук, за да могат да кандидатстват за български паспорт, обясни Димитров. Друга мярка е да се съкратят 12 000 обществени работни места преди парламентарните избори през следващата година, "за да се осигурят допълнителни служители "бели якички" за частния сектор", каза финансовият министър Пламен Орешарски.

България не бе силно засегната от световната ипотечна криза, но растежът е предвиден да се забави около 5.5% през второто тримесечие от 7% - през първото.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg