България с най-голям спад на производство в ЕС

746
България с най-голям спад на производство в ЕС

Промишленото производство в Еврозоната е нараснало с 0.9% на месечна база през февруари 2010 г., показаха днес данни на Евростат. Ръстът на производството в 27-те възлиза на 0.7%. Ръстът на производството през януари беше 1.6% и 1.7%, респективно.

Промишленото производство в Еврозоната и в ЕС нараства с 4.1% и 3.5%, респективно, на годишна база през февруари.

Производството на междинни стоки в Еврозоната се увеличава с 1.5% на месечна база през февруари и с 1.4% в ЕС. Производството на капиталови стоки се повишава с 0.9% и 0.6%, респективно. Производството на недълготрайни стоки пада с 0.2% в Еврозоната и с 0.6% в ЕС, докато производството на енергийни продукти се понижава с 0.4% и 1.6%, респективно. Производството на дълготрайни потребителски стоки отчита спад от 0.6% в Еврозоната и 0.2% в ЕС.

При страните, за които има налични данни, промишленото производство нараства в седем, понижава се в тринадесет и остава без промяна във Франция и Италия. Най-голям ръст на промишленото производство на месечна база отчитат Словения (+6.4%), Люксембург (+3.6%) и Дания (+1.8%), а най-голям е спадът в България (-5.7%), Латвия (-3.0%) и Гърция (-2.9%).

Производството на междинни стоки в Еврозоната нараства със 7.2% на годишна база през февруари и с 6.5% в ЕС. Производството на капиталови стоки се увеличава с 3.2% и 3.6%, респективно, докато производството на енергийни продукти бележи ръст от 2.6% в Еврозоната и 0.2% в ЕС. Производството на недълготрайни стоки се увеличава с 1.5% и 0.6%, респективно, докато при дълготрайните стоки има спад от 0.1% в Еврозоната и увеличение от 3.1% в ЕС.

При страните, за които има налични данни, промишленото производство нараства в четиринадесет и пада в осем. Най-голям ръст на годишна база бележат Люксембург (+15.9%), Ирландия (+11.8%), Малта (+10.7%) и Полша (+10.1%), докато спадът е най-голям при Гърция (-10.4%), България (-9.8%), Дания (-6.1%) и Литва (-4.8%).

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg