България с не много светли демографски перспективи в ЕС

813
България с не много светли демографски перспективи в ЕС

Населението на ЕС ще достигне 506 милиона души до 2060 г., когато на всеки човек на възраст на 65 и повече години ще се падат само по двама души в трудоспособна възраст, сочат статистически данни на ЕС.

Европейските политици се тревожат от голямото нарастване на броя на пенсионерите, които ще подложат на натиск финансовата система, тъй като хората вече живеят по-дълго, а процентът на хората в трудоспособна възраст намалява.

В момента на всеки човек на 65 и повече години се падат по четирима души в трудоспособна възраст. Общият брой на населението в 27-те страни-членки на ЕС ще бъде най-голям през 2035 г. - 521 милиона души спрямо 495 милиона през януари тази година, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат.

Най-много ще се увеличи населението на Кипър, с 66% до 2060 г., в Ирландия, с 53%, в Люксембург с 52% и във Великобритания с 25%. До 2060 г. Великобритания ще измести Германия и ще се превърне в страната с най-голям брой население в ЕС със 76.6 милиона души.

 Населението на Германия се очаква да намалее до 70.7 милиона души вместо 82 милиона през януари тази година. От 2035 г. дори позитивната миграция няма да бъде в състояние да компенсира негативното влияние на все по-малкия брой на новородените, съобщи Евростат. През 2060 г. държавите с най-висок процент на хора на 65 и повече години ще бъдат България, Чехия, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словения и Словакия.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg