Банкерите очакват 7% по-малки бонуси през тази година

1154
Банкерите очакват 7% по-малки бонуси през тази година

От Уолстрийт до лондонското Сити и Хонконг банкерите се подготвят за намаляване на бонусите им сред със 7% в сравнение с предходната година, а по-високите заплати само частично ще омекотят спада, показва световно проучване на Reuters и IFR.

Някои професионалисти от финансовия сектор очакват спадът в бонусите да достигне 30% след слабите резултати, свързани с търговската дейност на банките, които ограничават печалбите им и средствата заделяни за допълнително възнаграждение, показва проучването.

За разлика от останалите индустрии банкерите обикновено разчитат на бонусите за по-голяма част от годишното си възнаграждението.

Въпреки че повечето банки все още не са информирали служителите си за размерите на бонусите за 2010 г., мрачните очаквания отразяват факта, че като цяло банкерите, трейдърите и търговците са били информирани да очакват по-слабо заплащане.

Нивото на бонусите бележи силен обрат в сравнение с миналата година, когато допълнителеното възнаграждение на Уолстрийт скача средно със 17%.

Според проучването по-големи бонуси се очакват в Азия, където бизнесът процъфтява, докато в Европа и САЩ допълнителното възнаграждение се очаква да остане без промяна или да намалее.

Бонусите тази година може и да не са по-големи, но банкерите получават по-високи заплати, което омекотява спада в крайните им доходи. Много банки увеличиха заплатите през тази година с презумпцията, че концентрирането на голяма част от възнаграждението в огромните бонуси в края на годината насърчава безразсъдното поемане на рискове. Някои заплати са нараснали двойно, според консултанти в тази сфера.

Въпреки това бонусите все още съставляват около 80% от възнаграждението на високопоставените банкери, според анализатори.

Приходите на банките тази година бяха поставени под натиск заради по-ниските обеми на търговия. Положението е оптимистично при консултантската дейност свързана със сливания и придобивания, където обемите са нараснали в сравнение с миналата година, но печалбите пък обикновено са по-ниски в сравнение с търговията.

Бонусите на банкерите станаха силно коментирана тема в световен мащаб, след като правителствата осигуриха трилиони долари помощи за спасяването на банки в разгара на кризата.

Само година по-късно банките отново върнаха големите бонуси, навличайки си гнева на данъкоплатците и политиците, които се оплакваха, че печалбите на банките са частни, а загубите обществени.

Най-голям оптимизъм по отношение на тазгодишните бонуси има в Азия, според проучването на Reuters и IFR. Там петима от банкерите участвали в проучването очакват 6.5% ръст на бонусите. Един от участниците очаква скок на бонуса с 25%, а друг с между 25 и 30%.

По-големите бонуси биха били в тон с ръста при M&A сделките в Азия. Четири от десетте най-големи дялови придобивания през тази година са били в Азия, според данни на Thomson Reuters.

Точно обратното е положението в САЩ. Там бонусите се очаква да паднат с 13.3%, докато в Европа прогнозите са за понижение от 14.4%, според проучването на Reuters и IFR.

Един от европейските участници в проучването е заявил, че поради слабото представяне на дяловите капиталови пазари, където работи, и на континента като цяло, очаква общото му възнаграждение да намалее с 20-30%, въпреки по-голямата му основна заплата.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg