Банките в САЩ прибират 17.5 млрд. долара на година от такси за овърдрафт

596
Банките в САЩ прибират 17.5 млрд. долара на година от такси за овърдрафт

През 2006 г. банките в САЩ са спечелили 17.5 милиарда долара от такси за овърдрафт, докато през 2004 г. тази сума е била със 70% по-малко – 10.3 млрд. долара.

Таксите, които банките са получили надвишават общата сума, която американците са изтеглили като овърдрафт – 15.8 млрд долара, се съобщава в изследване на Responsible Lending Center, организация, защитаваща правата на потребителите.

Тъй като печелят не лоши сума от това, банките в САЩ правят тегленото на овърдрафт все по-лесно за клиентите.

Към края на 90-те повечето от тях започнаха автоматично да покриват овърдрафта на клиентите си, дори в договорите им да не е имало споразумения за такива случаи. Естествено има уловка – за услугата се плаща такса. В момента средната такса за надхвърляне на лимита по сметка в САЩ е около 34 долара, като често тази такса е дори по-голяма от самата сума, с която клиентът е превишил.

Според Асоциацията на банките в Америка тази политика е в интерес на клиентите, защото повечето от хора предпочитали да платят 34 долара, отколкото да изпадат в конфузната ситуация да им бъде върната картата на някое гише, особено ако покупката им е спешна.

Все повече банки променят политиката си, която досега не позволяваше овърдрафт от дебитни карти. Вместо това банките разрешават тези транзакции и после си начисляват такса. Според проучвания около половината от случаите на превишаване на наличните сметки в САЩ са от дебитни карти и теглене от банкомат, като често превишаването е в размер само на няколко долара.

От центъра Responsible Lending Center също твърдят и за други спорни практики на банките. Когато приемат чекове, банките ги приемат поред от най-високата сума до най-ниската. Например: ако клиентът има 100 долара в сметката си, но е написал три чека – съответно за 15, 20 и 90 долара, банката първо ще регистрира чека за 90 долара, защото така ще наложи две отделни такси за овърдрафт на двата други чека, вместо да въведе първо първите два и да таксува само за третия чек.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg