Банковата криза в Европа- главна тема на срещата на външните министри от ЕС

466
Банковата криза в Европа- главна тема на срещата на външните министри от ЕС

Банковата криза в Европа стана главна тема на започналата днес среща на външните министри от Европейския съюз в Люксембург в рамките на Съвета по общи въпроси и външни отношения. Основната задача на министрите е да подготвят Европейския съвет - срещата на техните държавни и правителствени ръководители, които ще заседават на 15 и 16 октомври в Брюксел.

Външните министри ще предложат Европейският съвет да приеме като цяло направените вчера предложения на министрите на финансите в съюза за противодействие на кризата. По-важни сред тях са страните в Европейския съюз да се ангажират с осигуряване на всички необходими краткосрочни средства за банките, така че междубанковият пазар да продължи да работи, да подпомагат банките, които имат проблеми около кредитите, породени от финансовата криза и липсата на ресурси, като тази подкрепа продължи до края на следващата година, заяви българският министър Ивайло Калфин пред журналисти.

Същевременно Европейската централна банка и националните банки ще положат усилия да се осигури на банките максимален достъп до финансиране. Ще се създаде механизъм за обмяна на опит и действия по време на криза. На Европейския съвет ще бъде предложено също да обмисли по-лесни правила по отношение на прозрачността в банките и спазваните от тях стандарти за дейност.

Вероятно ще се стигне и до европейски надзор над рейтинговите агенции, до затягане на контрола върху тяхната дейност, до европейска регулация по отношение на банките и банковите кредити, добави министър Калфин. Министрите на външните работи са обсъдили на сутрешното си заседание заключения по темата "Климат и енергетика", които ще бъдат предложени на Европейския съвет. Постигнат бе значителен напредък, но има няколко въпроса, които и България и други страни в Европейския съюз продължават да поставят.

Един от тях е свързан с правото страната ни, както и някои други в Европейския съюз, да отчита вече извършеното в изпълнение на протокола от Киото, а не да се налагат недостижими изисквания за намаляване на вредните емисии, каза българският външен министър. Някои "стари" страни членки настояват от 2013 г. производителите да купуват на пазарен принцип разрешения за вредни емисии. В България и в други новоприети страни, където значителна част от енергията се произвежда от въглища, това би създало големи затруднения. Затова страната ни, както и други като нея, настояват да има диференцирано, поетапно влизане в сила на такъв ангажимент, каза Ивайло Калфин.

Според него очаква се предстоящият Европейският съвет да одобри т.нар. "група на мъдреците", която трябва да мисли за бъдещото развитие на Европейския съюз. Има съгласие групата да се председателства от бившия испански премиер Фелипе Гонсалес. В областта на външните отношения министрите са приели заключения за Зимбабве. По отношение на Беларус бе отчетен известен напредък в спазването на човешките права след освобождаването на опозиционни лидери преди неотдавнашните парламентарни изборите.
Въпреки това има проблеми, свързани със свободното протичане на самите избори. На Европейския съвет ще се предложи за шест месеца да бъде вдигната мярката за ограничаване на пътуванията в Европейския съюз на определени беларуски политически личности като положителен жест за направеното преди изборите.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg