Barclays Capital: Европа и Азия не могат да избегнат рецесията

754
Barclays Capital: Европа и Азия не могат да избегнат рецесията

Спадът на цените на петрола и на еврото спрямо долара ще облекчат европейската икономика, но ефектът ще бъде почустван едва след месеци, коментира за в. "Le Figaro" Лорънс Буун- икономист от инвестиционната банка Barclays Capital.

"Не може да се очаква спадът на петрола да е толкова значителен. Цените дълго време ще останат високи- около 120 долара за барел. Спадът на еврото спрямо долара е положителна новина, но ще отнеме време да бъде почустван ефекта. При това не е изключено ново покачване, ако се окаже, че американската икономика се нуждае от повече от предвиденото време да се съвземе", коментира Буун.

Според нея въпросът дали ЕС вече е в рецесия има повече от един отговори. Официално за да се говори за рецесия, трябва да бъдат отчетени две тримесечия с негативен икономически ръст. Практически, ако под рецесия се разбира забавяне на икономическия растеж, придружено с повишаване на безработицата, трябва да се признае, че ЕС вече е в рецесия.

"Предвиждаме нулев ръст за третото тримесечие и покачване на безработицата в края четвъртото. След данните за второто тримесечие, нулевият ръст ще означава официално преминаване на червената линия и навлизане в рецесия", каза тя.

САЩ успяха да преодолеят най-страшното от кризата, вадейки "тежката артилерия" за справяне с нея- силно намаляване на лихвените проценти, финансов пакет на стойност 150 млрд. долара, силна подкрепа за сектора на недвижимите имоти. Европа за разлика от тях потъна някак внезапно, след като страните членки отказаха да отделят средства, независимо че разполагаха с тях.

Страните извън еврозоната също понасят негативите от ситуацията- Великобритания трябва да премине период на силно забавяне на икономическия ръст през следващите години заради ипотечната и финансова криза. Даваната за пример Дания- също. Кризата засяг и скандинавските страни, независимо от добива на петрол в Норвегия.

"Нито Европа, нито Азия можеха вечно да се измъкват от последствията от ипотечната криза в САЩ", обобщава Буун.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg