Barclays повишава офертата за ABN на 67.5 млрд. евро, Китай и Сингапур предлагат финансиране

490
Barclays повишава офертата за ABN на 67.5 млрд. евро, Китай и Сингапур предлагат финансиране

Barclays Plc повишиха офертата си за купуване на ABN Amro Holding NV, което е най-голямото поглъщане в банковия сектор в момента, до 67.5 млрд. евро (93.4 млрд. долара) след като си подсигуриха средства от правителствата на Китай и Сингапур, съобщава Bloomberg.com.

Офертата е равна на 35.73 евро на акция, или с 4.3% по-високо от предишното предложение. 37% от сумата ще бъде платена в кеш. Офертата обаче остава по-ниска от тези на Royal Bank of Scotland Group, Banco Santander SA и Фортис – 38.40 евро на акция.

Китайската China Development Bank ще инвестира 2.2 млрд. евро в Barclays, плюс още 7.6 млрд. евро, ако офертата се окаже успешна. Сингапурската Temasek Holdings Pte ще инвестира първоначално 1.4 млрд. евро, и още 2.2 млрд., ако офертата успее.

Акциите на ABN Amro се покачиха с 24 цента, или 0.7%, до 36.87 евро. Тези на Barclays поскъпнаха с 18.5 пенса, или 2.65% при търговията в Лондон, което оценява на компанията на 47.8 млрд. британски лири (98.3 млр.д долара).

Ако ABN Amro и Barclays се слеят, ще създадат банка с пазарна капитализация от повече от 160 млрд. долара. От Royal Bank, чиято оферта изтича на 5 октомври и е 93% в кеш, отказаха коментар.

От ABN Amro заявиха, че ще оценят офертите „по най-честен и прозрачен начин“.

Експерти коментират за Bloomberg.com, че тази оферта е „последното завъртане на зара и, макар че не е най-голяма по размер или по процент в кеш, изглежда най-добра.“

China Development Bank е една от така наречените „политически банки“ в Китай. Тя подпомага плановете на правителството за развитие като отпускат заеми за благоустройство, както и заеми в областта на някои индустрии от стратегическа важност. Правителството планира да реорганизира трите такива банки в станата в комерсиални и повече ориентирани към печалба институции.

Инвестициите на Temasek в банки като Bank of China Ltd и China Construction Bank се отразиха благоприятно на печалбата й. Според годишния доклад на банката тя се е увеличила със 71%, до рекордните 12.8 сингапурски долара (2.8 млрд. щатски долара) за периода 31 март 2005 – 31 март 2006 г. Чуждестранните инвестиции представляват 56% от активите на стойност 85 млрд. долара, управлявани от Temasek.

„Надяваме се, че бордът на директорите на Barclays разбира какво е огромното значение на едно евентуално сливане между Barclays и ABN Amro и на дивидентите от него,“ казва изпълнителният директор на Temasek.

Джон Варли от Barclays пък сподели: „Компанията подходи много внимателно към офертата, стремихме се да направим по-силно предложение, като в същото време даваме на нашите акционери максимална сигурност.“

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg