Барозу разказа за негативните последици от кризата за ЕС

880
Барозу разказа за негативните последици от кризата за ЕС

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу посочи негативните последици от глобалната финансово - икономическа криза за ЕС.

„Ако преди Европейският съюз прогресираше в правилна посока, то кризата унищожи много от постигнатото", посочи Барозу в обръщение към участниците на провеждащата се в Брюксел среща на ЕС, посветена на разрешаване на социално-икономическите проблеми в условията на глобална кризисна ситуация.

Според данните на Барозу, които са изнесени от пресслужбата на комисията, сумарният БВП на ЕС през 2009 г. на глава от население се понижи с 4%, а промишленото производство падна с 15 на сто - до нивата от 1999 г.

От декември 2008 г. броят на безработните в ЕС расте с повече от 7 млн. човека - до 23 милиона души. При това ниво безработицата достигна 10 на сто, което е най-високото равнище на показателя от началото на 90-те години на миналия век.

Бюджетният дефицит в ЕС е средно към 7% от БВП, като нивото на задлъжнялост се увеличи за две години с 20 процентни пункта.

„Кризата ампутира частично потенциала за растеж на ЕС", се казва в посланието на Барозу. Той отбеляза, че с началото на процеса на пенсиониране в следващите години на така нареченото поколение baby-boom ще доведе до намаляване на работна сила в ЕС, което допълнително може да натежи на темповете на икономически растеж.

Председателят на ЕК заяви още, че ролята на страните с бързо развиващи се икономики ще се повишава, което ще изостри конкуренцията на международната арена.

„Последиците от кризата направиха като цяло още по-сложно преодоляването на редица предизвикателствата, които бяха актуални и преди това - глобализацията, застаряване на населението, бавния производствен растеж и климатични промени", говори още Барозу.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg