Байдън, Тръмп и секретните документи, които не водят до нищо

801
Байдън, Тръмп и секретните документи, които не водят до нищо

© Getty Images / Profit

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи двама различни специални прокурори, които да проведат независими разследвания за боравенето със секретни документи от страна на бившия президент републиканец Доналд Тръмп и неговия приемник демократ Джо Байдън, пише агенция Reuters, цитирана от БТА.
 
Това се случва малко след като Белият дом разкри, че юристите на президента Байдън са намерили втори комплект класифицирани документи от времето му като вицепрезидент в складово помещение в неговия дом в щата Делауер.
 
Белият дом разкри в понеделник, че класифицирани документи от времето му като вицепрезидент са били намерени в мозъчен тръст във Вашингтон.
 
Специалните прокурори в САЩ се назначават понякога, за да разследват политически деликатни случаи. Те изпълняват задълженията си до известна степен независимо от ръководството на министерството на правосъдието, включително от Гарланд, който бе назначен от Байдън. Специалните прокурори понякога, но не винаги, повдигат обвинения, отбеляза по-рано днес Reuters.
 
Кой кого ще разследва?
 
Разследващият военни престъпления прокурор Джак Смит проучва дали Тръмп или негови сътрудници са съхранявали неправилно секретни документи в имението му във Флорида, след като той сдаде поста през 2021 г. и впоследствие се опита да възпрепятства федерално разследване. 
 
Гарланд назначи Робърт Хър, бивш федерален прокурор в щата Мериленд при управлението на предишния президент на САЩ, да разследва изнасянето и държането на поверителни документи от времето, когато Байдън е бил вицепрезидент, и откриването им в неговия дом и в някогашния му офис в мозъчен тръст.
 
Какви са приликите между двата случая?
 
И Тръмп, и Байдън не би трябвало да съхраняват каквито и да било секретни документи, посочва авторът на Reuters Сара Линч. 
 
По време на преходния период при смяната на президента документите на всяко от правителствата би трябвало да бъдат предадени под юридическия надзор на Националния архив.
 
За незаконно се смята съзнателното или умишлено изнасяне или задържане на секретни материали. Нарушението на правилата за надлежно съхраняване и защита на секретни материали създава риск за националната сигурност, ако те попаднат в грешните ръце.
 
Байдън каза, че е изненадан да научи, че у него са открити секретни документи. Тръмп посочи в социалните мрежи, без да предостави доказателства, че е разсекретил документите, макар че адвокатите му отказаха да потвърдят неговите твърдения при изслушване в съда.
 
Въпросните материали датират от времето, когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама от 2009 до 2017 г. и на президентския мандат на Тръмп между 2017 г. и 2021 г.
 
По какво се различават двата случая?
 
Правни експерти казват, че има съществена разлика между двата случая, посочва Сара Линч.
 
Относно Тръмп, Националният архив се опитваше повече от година след сдаването на поста от предишния президент на САЩ да си върне всички задържани документи, но без успех. 
 
Когато Тръмп най-накрая върна 15 кутии с документи през януари 2022 г., служители на Националния архив откриха, че сред тях има секретни материали.
 
Въпросът беше отнесен до министерството на правосъдието, което издаде призовка миналия май, опитвайки се да върне всички секретни документи. Тогава разследващите посетиха дома на Тръмп, където неговите адвокати предадоха още материали и казаха, че в сградата няма повече документи.
 
Това се оказа лъжа. Допълнителни доказателства, събрани от ФБР, включително записи от камерите за наблюдение от имението "Мар а Лаго", подтикнаха федералните агенти да поискат съдебна заповед за обиск на 8 август на фона на опасения за възможно възпрепятстване на правосъдието.
 
ФБР откри още 13 000 документа, около 100 от които се оказаха секретни.
 
В случая с Байдън Гарланд каза, че адвокатите на президента са информирали през ноември Националния архив и министерството на правосъдието, че са открили по-малко от дузина поверителни документа в килер в личния офис на президента в мозъчния тръст "Центъра Пен" във Вашингтон по-рано този месец.
 
След откриването им адвокатите продължиха с допълнителните претърсвания на имотите на Байдън във Вашингтон и в Рехобът Бийч, щата Делауер, където бяха открити още документи през декември и след това този месец. Всички те бяха предадени на властите.
 
С какви юридически последици са заплашени Байдън и Тръмп?
 
За престъпление се смята само задържането и изнасянето на секретни документи в чужбина.
 
Прокурорите обикновено не повдигат обвинения за случайно задържане на поверителни документи, но ако съществуват доказателства за възможно възпрепятстване на правосъдието, това може да промени нещата.
 
По тази причина юридически експерти казват, че Тръмп е заплашен с много по-сериозни юридически последици от Байдън.
 
По-рано днес Reuters отбеляза, че проверката би могла да хвърли сянка върху очакваното кандидатиране на демократа Байдън за преизбиране на президентските избори през 2024 г.
 
Към днешна дата обаче няма дори намек от страна на министерството на правосъдието, че Байдън умишлено е държал поверителни документи или е отказал да ги върне на властите.
 
Освен това е малко вероятно Байдън да стане обект на съдебно преследване, тъй като е действащ президент.
 
Министерството на правосъдието не е променяло дългогодишното си правило, че действащ президент не може да става обект на съдебно преследване.
 
Това помогна да бъде предпазен Тръмп, когато той беше президент и специалният прокурор Робърт Мълър го разследваше.
 
В онзи случай Мълър отказа да постанови дали Тръмп е възпрепятствал разследването срещу него за възможни връзки между Русия и предизборната му кампания през 2016 г. именно заради въпросното правило на министерството на правосъдието. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg