Бедните туристи вече не са добре дошли в Амстердам

8405
Бедните туристи вече не са добре дошли в Амстердам

© Pixabay.com

Властите в Амстердам обмислят радикални нови мерки да намалят броя на туристите, посещаващи града. Планът им е да спрат туристите с ограничен бюджет и да запазят по-заможните пътешественици, пише британският вестник Daily Telegraph.

Със сигурност има неотложна нужда да се направи нещо. Подобно на други градове в Европа, Амстердам беше наводнен от туристи в последните години. Градът с 800 000 жители е приел 12 млн. посетители през 2016 г., което, според местните, превръща холандската столица в Дисниленд.

„Трябва да намерим начин да направим града си привлекателен за живот за нашите граждани. Но проблемите не могат да се решат с магическа пръчка“, казва Удо Кок, заместник-кмет по финансовите въпроси.

Властите вече са въвели мерки за справяне с нарастващия брой на туристите като ограничаване на дейността на Airbnb, забрана на строеж на нови хотели в центъра на града и въвеждане на данък нощувка, който в момента се равнява на 5% от цената на стаята.

Според Кок обаче, трябва да се направи повече, така че властите обявиха планове за нов туристически данък, който ще „регулира състава“ на посетителите. С други думи, ще ограничава туристите с малък бюджет.

Предлаганият данък, който за момента е само идея и ще бъде обсъден едва идната пролет, се изразява в такса от 5-10 евро, която ще бъде добавяна към цената на всяка нощувка. Тя ще допълва настоящия туристически данък от 5%, който ще се увеличи на 6% в центъра на града догодина.

Кок признава, че данъкът ще засегне непропорционално туристите с ограничен бюджет, тъй като заможните гости едва ли ще имат против да се разделят с допълнителни 5 евро, ако вече са платили стотици евро за една стая.

„В бъдеще ще има по-малко евтини места за настаняване в Амстердам и малко повече в горния сегмент“, предвижда Кок.

Това означава ли че Амстердам, известен със своята отвореност, се превръща във враждебен град за туристите с ограничен бюджет?

Кок твърди, че това не е така. „Туристите са повече от добре дошли“, казва той. Но тези с по-малко средства явно са по-малко добре дошли от заможните посетители, които „харчат повече пари, създават повече работни места и в крайна сметка са по-ценни за града“, по думите на Кок.

„Те излизат да закусват, да обядват или да вечерят. Може би биха отишли на театър или да гледат опера“, казва той.

Според критиците обаче, предложенията са недалновидни и могат да се окажат неефективни. „Голяма част от жизнеността и отвореността на Амстердам се дължи на младите туристи, много от които предпочитат евтини хотели“, казва Франк Уфен, директор на веригата Student Hotel, който има две сгради в Амстердам.

„Нещата, които правят Амстердам толкова уникален и толкова прекрасно място за посещение..., са застрашени от подобно рестриктивно мислене. Някои от най-добрите млади таланти в Еврора сега живеят и работят в Амстердам и е много вероятно първия път, когато са посетили града, да са били „туристи с ограничен бюджет“, допълва той.

Други подкрепят предложенията. „Общата тенденция за наказване на туристите с ограничен бюджет е разбираема, защото тази група причинява най-много неприятности. Но това няма да разреши проблема“, смята Елард Тисот ван Патот, основател на Amsterdam Red Light District Tours.

В Амстердам забраниха рекламите на вредна храна в метрото Много холандски училища забраниха консумацията на безалкохолно и сладкиши на тяхна територия

Според Уфен е неизбежно повече хора да посещават Амстердам в бъдеще и призовава властите да потърсят други начини за справяне с нарастващия брой на туристите, например като направят покрайнините на града по-привлекателни.

„Най-доброто решение е да предложим повече разнообразие, повече причини да ни посещават и да работят с хората, така че бизнесът в Амстердам да стимулира растежа на туристическия бизнес“, казва Уфен.

Властите предприемат много малки стъпки, за да превърнат покрайнините в по-привлекателно място. Докато туристическата такса за нощувка в центъра на града ще нарасне на 6% от 1 януари 2018 г., тя ще бъде намалена до 4% извън района на каналите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg