Беларус се бори с мързела

1518
Беларус се бори с мързела

Преследвачи на "мързеливци" затварят всички изходи на магазина и започват да разпитват клиентите какво търсят там в работно време. Да, тези методи от времето на Андропов се прилагат и днес, в 21 век. Познайте къде!

Страната е задлъжняла, икономиката е в застой, валутата не струва нищо. Добре, че е президентът Лукашенко! Той знае причината за кризата в Беларус: слабата трудова дисциплина на народа. Затова - да му мислят мързеливците!

За да преодолее кризата, Лукашенко прибягва до мерки, които подхождат за учебниците по история. Вероятно беларуският президент си е припомнил последните години от съществуването на Съветския съюз. Ръководството на страната стига да извода, че трудовата дисциплина на населението е причина за дълбоката криза. На това трябва да бъде сложен край! Който не работи съвестно, трябва да бъде наказан!

Който мързелува, не трябва да яде!

На събрание със силовите структури на Беларус Лукашенко каза: "Ние си спомняме съветския опит от времето на Андропов. Дали това ще се хареса някому или не, ние трябва да принудим всеки да работи. Ние даваме само половината от това, което трябва да дадем, а искаме да живеем в благосъстояние", казва Лукашенко, наричан на Запад "последният диктатор в Европа".

Само за справка: от 1982 до смъртта си през 1984 година Юрий Андропов е генерален секретар на КПСС. По време на краткото си владичество той иска да спаси мърлявото планово стопанство чрез засилен контрол и стоги наказания. Ето че сега, както навремето, беларуските власти са натоварени със задачата да преследват мързеливците. Вълна от проверки заля цялата страна.

В Брест например преследващите мързела затварят всички изходи на местния ЦУМ и започват да разпитват клиентите какво търсят в магазина през работно време. Подобни "анкети" се извършват и в магазините на други градове като Гродно и Гомел. Проверките не отминават и училищата. В град Витебск "контрольорите" проверяват в колко часа учителите и учениците влизат и напускат класните стаи. В училищата в Брест блюстителите на дисциплината проверяват компютрите за наличието на забавни игри, виодеоклипове и фотоси. "Практиката показва, че ние, имам предвид цялото общество, не сме узрели за самоконтрол. Значи държавата трябва да контролира", твърди един от "контрольорите".

Безумен фарс

Бившият беларуски министър на труда Александър Соснов смята, че кампанията е безсмислена. За да подтикнеш хората да работят по-добре, са необходими икономически стимули, а не административни мерки, казва той. А председателят на Сдружението на малките и средни предприятия Сергей Баликин нарича кампанията за подобряване на трудовата дисциплина "фарс". Според него е пълно безумие през 21 век да се използват методи от времето на Андропов.

Независимият икономист Михаил Залеский подчертава, че тези методи са неефикасни и дори по времето на съветското планово стопанство не са дали никакъв резултат. В крайна сметка подобни "кампании" доведоха и до разпада на Съветската империя, допълва експертът. По времето на Андропов само се засилва идеологическият контрол, като същевременно обществените и стопански структури се запазват. Не случайно народът казва, че Андропов ще влезе в историята като "човекът, който искаше да създаде ред, но не можеше".

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg