Бен Бернанке хипнотизира мечките и приспа страховете им

1451
Бен Бернанке хипнотизира мечките и приспа страховете им

Бен Бернанке не сбъдна съкровените надежди на инвеститорите и не обеща твърдо да предприеме трети пореден транш мерки за подпомагане на икономиката в речта си, дадена в Джаксън Хол, Уайоминг.

За сметка на това, той успя да хипнотизира пазара и да приспи страховете му, изразявайки увереността си, че рецесията поне засега не е реална опасност.

В последните няколко дни най-оптимистично настроените инвеститори лелееха мечтата, че Федералният резерв може да предприеме нови мащабни интервенции, за да подкрепи търговията. Затова пазарът не бе особено решен в коя посока да поеме след речта на Бернанке и първоначално излъганите надежди доведоха до спад на S&P 500 в размер на две на сто.

Като обмислиха стратегиите си обаче, инвеститорите стигнаха до извода, че за тях е далеч по-изгодно да разчитат на стабилна икономика, отколкото на подкрепа от страна на Федералния резерв, и се нахвърлиха да купуват рекордно евтините акции, предлагани на щатските борси.

Упоритият низходящ тренд на фондовия пазар доведе до средно съотношение цена/печалба на търгуваните книжа от 12.7, или с над 20% под средното ниво на коефициента за последните пет десетилетия. Анализатори изчисляват, че в тази ситуация покупката на книжа може да остане изгодна дори при 15% свиване на корпоративните приходи.

Всъщност, пазарните стратези не само не очакват изтъняване на печалбите, а и предвиждат нарастване от 18% за 2011 г. Тези сметки стоят като силен коз за биковете, докато мечките кършат ръце при поредното макроикономическо разочарование.

Преди публикуването на данните за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ в петък, анализатори побързаха да снижат прогнозите си за тримесечието от 1.3 на 1.1%. Дори и така, данните на Министерство на търговията успяха да ги разочароват, с отчетен икономически ръст за период април - юни от едва едно на сто.

Въпреки това, според Бен Бернанке, причини за тревога няма. „Въпреки че несъмнено съществуват някои проблеми, фундамерналните показатели на американската икономика не са трайно пострадали от шоковете на последните четири години" - заяви той. И макар че не обеща никаква пряка намеса засега, той ясно намекна, че Федералният резерв все пак ще прибегне до скритите си козове, ако се наложи.

Затънал в песимизма си напоследък, пазарът имаше нужда от полъх на надежда, и след известно колебние реагира позитивно на речта на Бернанке. Дружествата, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст, отчетоха и най-силно повишение на котировките си. Morgan Stanley Cyclical Index скочи с 2.4 на сто, а The Dow Jones Transportation Average нарасна с 2.7 на сто.

Сред най-убедително представилите се позиции бяха тези на най-големият в света поизводител на строителна и минна техника Caterpillar и на повелителя на алуминия Alcoa. Книжата на двете компании поскъпнаха с по 2.3% до съответно 85.16 и 11.86 долара.

Технологичният сектор бързо забрави мъката си по човека-легенда Стив Джобс, който се оттегли от Apple Inc. в четвъртък, и скочи с 2.3 на сто. Акциите на най-големия глобален производител на мрежови съоръжения Cisco се покачиха с 1.6% до 15.32 долара, а дяловете от Intel затвориха с 1.8% над нивото си от предходния ден, на 19.77 долара.

Злите езици говорят, че във време на криза бедните обедняват, а богатите забогатяват. Това твърдение се подкрепя от финансовите резултати на Tiffany. Веригата магазини за луксозни бижута обяви, че ръстът на продажбите им за текущото тримесечие ще надхвърли очакванията, подкрепен от силно потребление в азиатско-тихооокеанския регион и Америка. В същото време, компанията успяла да „абсорбира" поскъпването на ценните метали и скъпоценните камъни и да компенсира по-високите си разходи. Новината зарадва инвеститорите и книжата на Tiffany скочиха с 9.4% до 69.01 долара.

В крайна сметка, след известно колебание как да реагира на речта на Бернанке, пазарът заложи на оптимизма в посланието му, и S&P 500 приключи деня с повишение от 1.5% до 1 176.80 пункта, а Dow Jones Industrial Average се вдигна със 134.72 пункта, или 1.2%, до 11 284.54 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...