Бенчмарк индексите падат въпреки силните данни за пазара на труда в САЩ

966
Бенчмарк индексите падат въпреки силните данни за пазара на труда в САЩ

Еуфорията, с която Уол Стрийт посрещна новата година, се трансформира в умерен махмурлук към края на седмицата. Биковете не успяха да убедят бенчмарк индексите да продължат с възходящия си тренд, въпреки че разполагаха със солиден аргумент на своя страна – силното представяне на пазара на труда в САЩ.

През декември, американските работодатели са наели нови 200 хиляди служителя, разкри официалната статистика. Отделно, безработицата се стопи до най-ниското си ниво от февруари 2009 г. насам, или 8.5%.

Инвеститорите обаче се поуплашиха дали не са прекалили с оптимизма си във вторник и сряда, и отказаха да се впечатлят особено от позитивната новина, да не говорим, че тя не дойде като особена изненада. Ден по-рано данни на ADP Employer Services дадоха пореден знак за съживяването на пазара на труда и развитието вече е калкулирано в котировките, изтъкнаха анализатори.

Говорейки за притеснения, няма начин в крайна сметка основният виновник да не се окаже обичайният заподозрян напоследък – Европа.

Германия разочарова анализаторите с рекордния за последните почти три години спад на индустриалните поръчки за ноември– 4.8%. Публикуваният в петък доклад поразклати убедеността, че най-голямата икономика на Стария континент ще се размине с рецесията и вгорчи започналата бляскаво първа седмица на 2012 г.

Телекомуникациите бяха най-слабо представилата се индустрия за деня, докато напредъкът, отбелязан от доставчиците на потребителски стоки, ограничи донякъде спада на бенчмарк индексите.

Microsoft поведе сините чипове, с повишение от 1.5% до $28.11, а Walt Disney напреднаха с 1% до $39.91.

Друга знакова позиция обаче – Alcoa, падна с 2.1% до $9.16. Най-големият производител на алумиий в САЩ обяви, че ще закрие 12% от капацитета на топилните си пещи, поради сриващите се цени на метала. Следващата седмица, Alcoa ще открият сезона на обявяване на счетоводните резултати за четвъртото тримесечие. Според предварителни изчисления на анализатори, анкетирани от Bloomberg, периодът септември-декември е донесъл едва 6% повишение на корпоративните печалби – най-слабият ръст от третото тримесечие на 2009 г. насам.

Компонентата на S&P 500, следяща финансовия сектор, отстъпи с 0.6%, след като неназован източник от Вашингтон отхвърли слуховете, че администрацията на Обама планира мащабна операция по рефинансиране на ипотечни заеми.

Книжата на Bank of America поевтиняха с 2.1% до $6.18, след като предходния ден скочиха с 8.6 на сто.

Meredith Whitney Advisory Group LLC предупредиха, че банките, които разчитат на капиталовите пазари за реализиране на печалби ще са изправени пред трудности през първото полугодие на 2012 г. В отговор, Goldman Sachs паднаха с 1.2%  до $93.42, а Morgan Stanley – с 2.3% до $15.90.

Най-слабо представилата се позиция от S&P 500 бе тази на Family Dollar Stores Inc., които се сринаха със 7.5% до $53.63. Търговската верига отчете приходи за първото си фискално тримесечие от $2.15 млрд., разочаровайки анализаторите, които очакваха средно $2.17 млрд.

Като цяло обаче доставчиците на потребителски стоки можеха да се похвалят с успешен ден, напредвайки с 0.2% като група. Best Buy Co. се повишиха с 3.3% до $24.22, а акциите на J.C. Penney поскъпнаха с 3.5% до $34.96, след като Macquarie Group Ltd повишиха оценката си за компанията. Третата по големина верига супермаркети в САЩ загуби 2.7% предходния ден, след като оряза прогнозите си за четвъртото тримесечие, оплаквайки се, че предложените отстъпки през коледния сезон са осакатили печалбите, а продажбите са се оказали разочароващи.

Netflix продължиха марша си нагоре, като скочиха с още 8.8% до $86.29, закръглявайки повишението си за последните четири дена до 25%.

Eastman Kodak пък не спират низходящата си тенденция, под заплахата от банкрут, и се сринаха с допълнителни 11% до $0.37.

В петък, Dow Jones Industrial Average падна с 55.78 пункта, или 0.5%, до 12,359.92, съкращавайки напредъка си за седмицата до 1.2%. Standard & Poor's 500 отстъпи с 0.3% до 1,277.81, като остана в горната граница на диапазона, в който е заключен от август насам. Единствено технологично ориентираният Nasdaq Composite приключи деня на позитивна територия, напредвайки с 0.2% до 2,674.22.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Леся Бакалова

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg